“Sandığınız kadar üretken değilim” Milyarder Jeff Bezos’un sabah rutini nasıl işliyor?

PAYLAŞ
“Sandığınız kadar üretken değilim” Milyarder Jeff Bezos’un sabah rutini nasıl işliyor?
Amazon'un kurucusu Jeff Bezos
Reuters

Jeff Bezos kurucusu olduğu Amazon’daki CEO’luk görevini bıraksa da halen yönetim kurulu başkanı. Bezos ayrıca uzay şirketi Blue Origin’in ve The Washington Post’un da sahibi. Milyarder yatırımcı yine de oldukça yavaş bir sabah rutinine sahip. Lex Fridman’ın podcast programına katılan 60 yaşındaki Jeff Bezos sabahları yataktan kalkarken zorlandığını ve telefonuyla çok fazla vakit geçirdiğini söyledi.

Bezos sunucunun şaşırması üzerine, “Sandığın kadar üretken biri değilim. Öncelikle kalkıyorum ve ufak işler yapıyorum. Sonrasında bir kahve içip, evde yavaşça vakit geçiriyorum” dedi.

Yıllarca dünyanın en zengin insanı unvanını elinde tutan Jeff Bezos sonrasında haberleri takip edip, nişanlısı Lauren Sanchez’le konuştuğunu belirtiyor. Ünlü milyarderin sabah rutinindeki bir sonraki etkinliği ise spor salonuna gitmek. Çoğunlukla kardiyo ve ağırlık antrenmanı yaptığını belirten Jeff Bezos, “Çoğu günler spor salonuna gitmek o kadar zor değil ama bazı günlerde gerçekten zorlanıyorum yine de gidiyorum.” İfadelerini kullandı.

Sabah rutinindeki en önemli detay ise adeta Jeff Bezos’un hayat felsefesini yansıtıyor. Plansız bir gezinmeyi benimseyen Jeff Bezos, hedef koymadan bir şeyler yapmayı seviyor. Amazon’un kurucusu bu yöntemi ofiste de kullandığını aktarıyor. Zihninde gezintiye çıkmayı benimseyen Bezos zaman odaklı düşünmenin yaratıcılığını öldürmesine izin vermediğini belirtiyor.

Bezos’un sabahında bu kadar aktif olmasının sebebi ise erken uyanması. Saat kaçta uyandığını ya da kaç saat uyuduğunu açıkça söylemese de 2018’de yaptığı bir konuşmasında yatağa erken girip, erken uyandığını belirtiyor.

Amazon’un CEO’lu görevini bırakmış olsa da Bezos’un uzay hayali çalışma hayatının çoğunu işgal ediyor. Blue Origin’deki görevinde teknoloji odaklı geliştirmeleri ve organizasyon sorunlarına odaklanıyor. Bezos’un aktarımına göre işin teknoloji tarafından keyif alıyor.

Sakin bir sabahın faydaları

Görece sakin seyreden bir sabah rutinine sahip olan ultra zengin Jeff Bezos değil. CNBC’in Make It serisinde yer alan bilgilere göre Mark Cuban 6.30-7.00 arasında uyanıyor. Cuban yataktan çıkmadan önce elektronik postalarını kontrol ediyor. Daha sonra kahvaltı yapan Mark Cuban, sabah sporunun ardından e-postalarını yanıtlamaya devam ediyor.

Birçok insan için sabah yavaşlığı tembel ve ağır olarak gözükse de enerjiyi, yaratıcılığı ve dikkati artırabiliyor. Dünya Yavaşlık Enstitüsü’nün kurucusu Geir Berthelsen’e göre her sabah hiçbir şey yapmadan 20 dakika harcamak gerekiyor. Wall Street Journal’a konuşan Berthelsen, “İş dünyasının liderleri zamanı unutmak için bir süreye ihtiyaç duyuyor. Bu durum işe gittiklerinde daha yaratıcı olmalarını sağlıyor. Sabahları çok fazla plan yapmak, üretkenliğin en büyük düşmanı olabilir” ifadelerini kullanıyor.