Amazon'dan 1,2 milyon dolarlık sahte iade davası: 10 bin ürün çalındı

PAYLAŞ
Amazon'dan 1,2 milyon dolarlık sahte iade davası: 10 bin ürün çalındı

Perakendeciler, ürünlerin ödemesini almak ve bu ürünleri dünya çapında olağanüstü hız ve doğrulukla teslim etmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Ancak söz konusu iadelere gelince kötü niyetli aktörlerin kullanabileceği birçok boşluk var.

Dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden Amazon, geçtiğimiz hafta Telegram'da faaliyet gösteren bir grubun sahte iadeler yoluyla 10.000'den fazla ürünü çaldığını iddia eden bir federal dava açtı.

Amazon, birkaç büyük perakendeci gibi, nihayetinde şirkete geri gönderilmeyen ürünler için bazen ödemeyi iade ediyor. ABD'de açılan davada Chin Chopa adını taşıyan bir grubun bunların birkaçını kötüye kullanma uzmanlığı geliştirdiğini iddia ediyor.

Dava, Amazon müşterilerinin giriş bilgilerini Chin Chopa'dan bir kişiyle paylaşarak bu kişinin onlar adına bir geri ödeme süreci başlatacağını söylüyor. Chin Chopa operatörleri daha sonra Amazon müşteri hizmetleri temsilcilerine sahte polis raporları da dahil olmak üzere hikayeler uydurarak şirketin müşterinin hesabına para iade etmesini sağlıyor. Müşteriler daha sonra Chin Chopa'ya ürünün gerçek fiyatının yaklaşık %20 ila %30'u kadar bir ücreti kripto para biriminde ödüyor.

Dava dosyasında yer alan iddialara göre, Chin Chopa 2023'ün başından bu yana Amazon iadeleri için 1.260.464,18 dolardan fazla ödeme kuponu yolladı. Kuponların sahteciliğe kanıt oluşturduğu iddia edildi. Dava, Telegram hesabının operatörlerini belirtmese de, yasa dışı hizmeti kullanmak ve teşvik etmekle suçlanan yedi ABD'li ve bir Kanadalı sanığı isimlendiriyor.

Amazon'un Kullanım Koşullarına göre, müşteriler hesapları veya şifreleri altında gerçekleşen tüm faaliyetlerden sorumlu. Chin Chopa, Amazon'un müşteri koruma ve uygulama ekibi tarafından hedef alınan bir yıl içinde ikinci büyük grup. Daha önce, Rekk olarak bilinen Litvanya merkezli bir gruba karşı dava açılmıştı.

CPE ekibinin başkanı Jamie Wendell, LinkedIn'de yaptığı bir paylaşımda, bu ve benzeri grupların üç kıtada toplu olarak on milyonlarca dolarlık zarardan sorumlu olduğunu söyledi. Amazon'un sözcüsü Business Insider'a yaptığı açıklamada, "Amazon, makine öğrenme modellerini kullanarak dolandırıcılığı proaktif olarak tespit etmek ve önlemek için araçlar geliştirme ve dolandırıcılığı tespit etmek, araştırmak ve durdurmakla görevli özel ekipler istihdam etme yoluyla bu sorunu doğrudan ele alıyor" dedi.

Kaynak: cnbce.com