Amazon’un CEO’su Andy Jassy'den tavsiyeler

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Amazon'un CEO'su Andy Jassy'ye göre, çalışanların doğru yolda olup olmadığını anlamaları için kendilerine dört soru sorması gerekiyor.
  • Jassy, işyerinde iyi davranışlar sergilemenin her şeyden önemli olduğunu düşünüyor.
Amazon’un CEO’su Andy Jassy'den tavsiyeler

Amazon’un CEO’su Andy Jassy’ye göre iş yerinde ilerlemek ne sınıfın en hızlı öğreneni olmaya bağlı ne de sınıftaki en akıllı kişi olmaya. Başarıda en önemli kriter ‘olumlu tavırlar’ sergilemek.

2021 yılında Jeff Bezos’un CEO’luk koltuğunu bırakmasından sonra Jassy, Amazon’daki en tepe koltuğun sahibi oldu. CNBC Make It'in haberine göre Jassy, kısa süre önce LinkedIn CEO’su Ryan Roslandsky ile bir röportaj gerçekleştirdi ve gençlere bazı kariyer tavsiyeleri verdi.

“Özellikle 20’li yaşlarda ne kadar başarılı olduğunuzun önemli bir kısmı davranışlarınızla ilgili” diyen Jassy, bunun sadece neşeli olmakla ilgili olmadığını söyledi. Jassy’ye göre iş yerinde olumlu davranışlar sergilemek, ekipte iyi çalıştığınızı ve son teslim tarihlerine çoğunlukla uyduğunuzu gösteriyor.

Andy Jassy, dört soruya dikkat çekti

Jassy, doğru yolda olup olunmadığının anlaşılması için aşağıdaki dört soruya da ‘evet’ yanıtının verilmesi gerektiğini düşünüyor:

  • Çok mu çalışıyorsun?
  • Hayır demekten daha fazlasını yapabilir misiniz?
  • Yapacağınızı söylediğiniz şeyi yapar mısınız?
  • Bir takım içinde, uyumla, çalışabilir misin?

Jassy, bu stratejilerin aslında çok basit olduğunu ancak kimi zaman çalışanların bunları gözden kaçırabildiğini söylüyor.

İşte heyecanlı olmak, zorlu görevler ve eğitim programları gibi fırsatlardan faydalanmayı kolaylaştırabilir. Kişilerin konfor alanından çıkarak kendini daha güvende hissettiği ve ortaya çıkan tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini hissedecek kadar kendine güveneceği düşünülüyor.

Amazon’da 1997 yılında pazarlama müdürü olarak işe başlayan Jassy, o yıllarda 29 yaşındaydı. Kariyerinin 5’inci yılında, Bezos’un ilk ‘gölge’ danışmanı olmuştu bile.

Amazon’daki meslektaşlarından birkaçı ona teklifi kabul etmemesini söyledi ancak Jassy, ​​işin olumlu yönlerine odaklanmayı seçtiğini ve bu teklifi kabul ederek liderlik becerilerini güçlendirebildiğini söyledi:

“Birkaç ay dendikten sonra, işin uygun olmaması durumunda başka bir şeyley deneyebilirim diye düşündüm” diyen Jassy, geçirdiği döenmi de inanılmaz bir deneyim olarak değerlendiriyor.

CNBC, Amazon yönetiminin koronavirüs salgınında depo çalışanlarına yönelik muamelesine ve sert bir işyeri kültürünü teşvik ettiği iddiasıyla eleştirilerin hedefi olmasına da dikkat çekiyor.

Jassy de şirketin, çalışanlara yönelik muamelesini iyileştirebileceğini daha önce yaptığı açıklamaşarda kabul etmişti. 2021 yılında GeekWire Zirvesi’ne katılan Jassy konuşmasında, “Burası neredeyse küçük bir ülke gibi. Daha iyi yapabileceğimiz birçok şey var” dedi.

Yapılan araştırmalar da işyerinde olumlu tutumlar sergilemenin faydalarını doğruluyor. Bunun bir diğer avantajı da kişileri daha üretken hale getirmesi, yaratıcılığını artırması ve tükenmişliği önlemeye yardımcı olması.

Jassy sözlerini şöyle tamamladı:

“İş hayatında kontrol edemeyeceğiniz birçok şey var. Ancak, davranışlarınızı kontrol edebilirsiniz.”