Amazon bulut ve yapay zeka altyapısı kurmak için İngitere'de 8 milyar sterlinlik yatırım yapacak

PAYLAŞ
  • Amazon Web Services (AWS), önümüzdeki beş yıl içinde İngiltere’de veri merkezleri inşa etmek ve işletmek için 8 milyar sterlin (10,45 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını duyurdu.
  • AWS, İngiltere’de Microsoft ve Google ile rekabet ediyor.
Amazon bulut ve yapay zeka altyapısı kurmak için İngitere'de 8 milyar sterlinlik yatırım yapacak

ABD'li e-ticaret devi Amazon'un bulut bölümü Amazon Web Services (AWS), önümüzdeki beş yıl içinde Birleşik Krallık'ta veri merkezleri kurmak ve işletmek için 8 milyar sterlin (10.45 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

AWS'nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika genel müdürü Tanuja Randery, CNBC'ye verdiği röportajda, "İngiliz şirketlerinin bulut bilişim ve yapay zeka teknolojisini gerçekten benimsediğini gördük ve Birleşik Krallık'ın çok iddialı bir dijital planı olduğunu biliyoruz" dedi.

Randery, üretici yapay zekanın “muhtemelen bulut ve internetten bu yana gördüğümüz en dönüştürücü teknoloji” olduğunu ve işletmelerin şu anda bu yeni teknolojiyi denediğini belirtti.

"Şirketlerin bu teknolojiyi hem gelir artışı hem de çalışan verimliliği açısından incelediklerini görüyoruz. Bu gerçekten çok kritik. Ayrıca küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için de önemli."

AWS, yapay zeka modellerini eğitmek ve çalıştırmak amacıyla veri merkezleri ve Nvidia çipleri gibi altyapılara büyük yatırımlar yapıyor. Bu bulut hizmeti sağlayıcıları, daha sonra yapay zeka hizmetlerini işletmelere satıyor.

AWS, Birleşik Krallık'taki en önemli rakipleri yine Microsoft ve Google.

Yatırım, Birleşik Krallık'taki düzenleyicilerin bulut pazarındaki rekabeti incelemeye aldığı bir dönemde geldi. AWS ve Microsoft, Rekabet ve Pazarlar Otoritesi’nin merceği altında. Kurum, şu anda Birleşik Krallık bulut pazarını inceliyor.

Randery, AWS'nin Rekabet ve Pazarlar Otoritesi (CMA) ile yapıcı bir şekilde çalıştığını, ancak yetkililerin düzenleme ve inovasyon dengesini sağlamaları gerektiğini söyledi.

AWS, bu yıl Almanya'daki mevcut bulut altyapısına da 8,8 milyar euro yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı.