Alphabet’in Google’ı AB antitröst davasına yenildi: 2,42 milyar euroluk ceza onandı

PAYLAŞ
  • Avrupa'nın en yüksek mahkemesi, Google'ın alışveriş karşılaştırma hizmetinin pazar hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle teknoloji devinin aldığı 2,42 milyar euro para cezasını ödemesi gerektiğine karar verdi.
Alphabet’in Google’ı AB antitröst davasına yenildi: 2,42 milyar euroluk ceza onandı

Avrupa'nın en üst mahkemesi Alphabet'in kanatları altındaki Google'a yedi yıl önce kendi fiyat karşılaştırma alışveriş hizmetini kullanarak Avrupalı küçük rakiplerine karşı haksız avantaj elde ettiği gerekçesiyle verilen 2,42 milyar euroluk AB antitröst cezasını onadı.

Bu ceza, Avrupa Komisyonu tarafından son on yılda çeşitli antitröst ihlalleri nedeniyle Google'a kesilen ve şirkete toplamda 8,25 milyar euroya mal olan üç cezadan biri.

Google ve Alphabet tarafından yapılan itiraz reddedildi.

AB, Google'a arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı gerekçesiyle inceleme başlatmıştı.

AB Komisyonu, 2017'de bir arama motoru olarak pazar hakimiyetini suistimal ettiği gerekçesiyle Google'a 2,4 milyar euroluk para cezası vermiş, arama motorundan alışveriş hizmetinde rakiplerine eşit muamelede bulunmasını talep etmişti.

Google, söz konusu cezaya karşı hukuki süreç başlatmıştı. Şirket, AB para cezasının hukuk, nitelik ve ekonomik olarak yanlış olduğunu savunuyordu.

AB Genel Mahkemesi, ABD merkezli Google'ın AB Komisyonunun verdiği para cezasına karşı açtığı davayı karara bağlamış, şirkete kesilen 2,4 milyar euroluk cezayı onamıştı.

Google bu dosyayı en üst mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı'na taşımıştı.