Almanya'dan Tesla'ya yeşil ışık: Ülkenin en büyük otomobil fabrikası olabilir

PAYLAŞ
  • Genişleme, fabrikanın yıllık kapasitesini 500.000 araçtan 1 milyona çıkaracak ve tamamlandığında fabrikayı, Almanya'nın en büyük otomobil fabrikası yapacak.
  • Öte yandan genişleme planları, fabrikaya yakın ormanlık alanda ağaç evlerde kamp kurarak projeye karşı çıkan aktivistlerin eylemleriyle de karşı karşıya.
Almanya'dan Tesla'ya yeşil ışık: Ülkenin en büyük otomobil fabrikası olabilir

Elektrikli araç devi Tesla, Almanya'nın başkenti Berlin'deki fabrikasında kapasiteyi iki katına çıkarmak istiyordu. Şirket hedefine bir adım daha yaklaştı. Berlin'de eyalet çevre bakanlığı, şirketin tesisi büyütmesine onay verdi.

Bu onay, genişlemenin ilk aşamasına izin sağlıyor ve depolama tesisleri, pil hücresi test laboratuvarı ile lojistik alanlar için altyapı inşaatını kapsıyor.

Bakanlık, tüm inşaat çalışmalarının Tesla'nın zaten sahip olduğu arazide yapılacağını açıkladı. 2022'den beri faaliyette olan fabrikanın yıllık kapasitesini 500.000 araçtan 1 milyona çıkarmayı planlayan Tesla, bu hedefi gerçekleştirdiğinde ülkenin en büyük otomobil fabrikasına sahip olacak ve Volkswagen'in Wolfsburg'daki tesisini geride bırakacak.

Aktivistler Tesla'nın fabrika büyütme planları karşı çıkıyor

Ancak genişleme planları, fabrikaya yakın ormanlık alanda ağaç evlerde kamp kurarak projeye karşı çıkan aktivistlerin direnişiyle karşılaştı. Bu yıl başlarında yapılan yerel bir oylamada halk, genişleme için ağaç kesimine karşı oy kullandı, ancak bu oylamanın bağlayıcılığı yoktu.

Şirketin genişleme başvurusu Temmuz 2023'te sunulmuştu ve ilk aşamanın 2024'ün ilk yarısında tamamlanması planlanıyordu. Ancak fabrikanın direktörü Andre Thierig, ağustos ayında Alman basınına yaptığı açıklamada, Avrupa'da elektrikli araç talebinin zayıfladığını ve bu talebin yeniden canlanacağına dair net bir işaret olmadan yatırım yapmayı beklettiklerini belirtti.