Alman lükslerinin elektrikli araçlar ile imtihanı

PAYLAŞ
  • BMW, Mercedes ve Audi, elektrikli araçlara olan talebin düşmesiyle mücadele ediyor.
  • Mercedes'te elektrikli araç satışlarında düşüş kaydedilirken, düşük talep Audi'ye fabrika kapattırabilir.
Alman lükslerinin elektrikli araçlar ile imtihanı
Fotoğraf: Reuters

Alman lüks otomobil üreticisi BMW'nin elektrikli araç satışlarında yüzü güldü. BMW, yılın ilk yarısı boyunca yüzde 34 daha fazla elektrikli araç sattı. Nisan-Haziran arasındaki üç aylık ikinci çeyrek döneminde de BMW'nin elektrikli araç satışları yüzde 22,2 artarak, 107 bin 933 adede çıktı.

BMW'nin toplam satışları bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,3 azaldı ve 618 bin 826 adet olarak kaydedildi.

Markanın ana pazarlarından biri olan Çin'de de satışlar yüzde 4,7 geriledi. BMW, Çin'de, üç aylık dönemde 188 bin 495 adet araç sattı. Ana vatanı Almanya'da 68 bin 351 adet araç satan BMW'nin satışları yüzde 11,5 geriledi. ABD'de ise yüzde 1,7'lik artışla toplam 97 bin 135 adet BMW markalı araç satıldı.

Bir diğer Alman lüksü Mercedes'te düşüş var.

Mercedes'in satışları, en büyük pazarlarından bazılarında tüketicilerin elektrikli araçlara olan ilgisinin azalmasıyla yüzde 6 oranında azaldı.

Alman devinin otomobil satışları ilk çeyreğe göre yüzde 7 geriledi. Şirket, ikinci çeyrekte toplam 600 bin 100 adet araç satarken, bunların 51 bin adedini bataryalı-elektrikli araçlar oluşturdu. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 23'lük bir düşüşü temsil ediyor.

Mercedes, yaptığı açıklamada, "Elektrikli araçların gelişimi kilit pazarlarda yavaşlarken, şirket, yoğun indirimlerin yaşandığı bir pazar ortamında sağlıklı büyümeye odaklandı" dedi. Şirket, otomobil segmenti satışlarında, yılın ikinci yarısında ürün bulunabilirliğinin artması ve pazara sunulması nedeniyle artış beklediğini söyledi.

Düşük talep fabrika kapattırabilir

Audi'nin çatı şirketi Volkswagen, elektrikli araçlara olan talepteki düşüşün etkisiyle Audi'nin Brüksel'deki tesisini kapatabileceğini açıkladı. Bu durum şirketin cari yıl için marj hedefini düşürmesine neden oldu.

Reuters'ın haberine göre VW, 1988 yılında Pensilvanya'daki Westmoreland tesisini kapattıktan sonra hiçbir fabrikasını kapatmadı.

Elektrikli araçların popülerliğinin artmasıyla üreticiler, kapasite ve teknoloji geliştirmeye büyük yatırımlar yaptı. Ancak buna rağmen beklenenden az gerçekleşen talep ile sektör, sert bir darbe almış oldu.

Audi, yılın başlarında 2024 yılında satışların düşeceğini söylemişti.

Volkswagen, Brüksel fabrikasına alternatif bir kullanım alanı bulma veya fabrikayı kapatmanın maliyeti ile diğer planlanmamış harcamaların 2024 mali yılında toplam 2,6 milyar Euro'ya varan bir etki yaratacağını açıkladı.

Audi'nin 2018 yılında piyasaya sürdüğü Q8 e-tron'a olan talep önemli ölçüde düşmüştü. Otomobil üreticisi üretimi tamamen durdurmayı düşünüyordu. Şirkete yakın bir kaynak, bunun 2025 yılında gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberlerin ardından Volkswagen hisseleri yaklaşık yüzde 2 oranında düşüş yaşadı.