Ali Yerlikaya ve Murat Kurum'dan 'İstanbul depremi'yle ilgili açıklama: 'Riskli binalara girmeyin, acil dönüşüm şart'

PAYLAŞ
  • İçişleri Bakanı Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum ile Sağlık Bakanı Memişoğlu, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD Kriz Merkezi’nde bir araya gelerek son durum ve müdahale çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Ali Yerlikaya ve Murat Kurum'dan 'İstanbul depremi'yle ilgili açıklama: 'Riskli binalara girmeyin, acil dönüşüm şart'

Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında dün gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı hareketlilik devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AFAD Kriz Merkezi’nde son duruma ilişkin bilgi paylaştı.

Yerlikaya: 101 bin vatandaşın barınma talebi karşılandı

Bakan Yerlikaya, İstanbul'da gece 101 bin vatandaşın barınma talebinin karşılandığını açıkladı. Yerlikaya, "Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, riskli olan binalarla ilgili 112'ye bildirimde bulunmalarını önemle rica ediyoruz" dedi.

Dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir illerimizde hissedildi. En büyüğü 5.9 olmak üzere 266 artçı deprem hissedildi. 4 ve üzeri, artçı deprem sayısı 9 oldu.

Kurum: Riskli yapıların yüzde 30'u acil dönüşmeli

Bakan Kurum ise, "Deprem sonrası 1399 yapı ihbarı aldık, az hasarlı 7 bina var. Orta ve ağır hasarlı bina yok. Nüfusumuzun yüzde 70'i deprem bölgesinde yaşıyor. 28 bin 500 kamu binası inceleniyor, hastanelerin incelemesi bugün tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

Riskli yapıların yüzde 30'unun acil dönüşmesi gerektiğine dikkat çeken Kurum, şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşümde kaybedecek vaktimiz yok. İstanbul'un tek gündemi deprem olmalıdır. İstanbul'da 1.5 milyon riskli bina var. 13 yılda İstanbul özelinde 923 bin bağımsız bölümün dönüşümü gerçekleşmiştir. Sahada özel sektörümüzle birlikte 209 bin ev ve iş yerimizin dönüşümü devam etmektedir. Daha hızlı, büyük, sağlam adımları atmak mecburiyetindeyiz. 41 bin konutumuzun dönüşüm kapsamında görüşmeleri sürüyor. 21 bin konutumuz da bu kapsamda dönüşmektedir. Devletimiz tüm imkan ve kabiliyetiyle İstanbul'u depreme hazırlamak için canla başla tüm birimleriyle, bakanlıklarıyla çalışmaktadır. İstanbul için her saniye değerli, vakit darldıkça daralıyor. İstanbul'da deprem meselesi milli güvenlik meselesidir. Siyaseti bir yana bırakıp acilen bu işe odaklanmayı beklemektedir. 16 milyon İstanbullunun geleceğinin söz konusu olduğu bir yerde siyasete yer yoktur. Milyonlara karşı hep birlikte el ele vermenin zamanıdır. Bugünün ihmali yarının felaketi olur. Daha geç kalırsak da kaybımız çok daha büyük olur."

Memişoğlu: 60 yaralı tedavi altında

Bakan Memişoğlu da, "Panik sebebiyle 60 hastamız bulunmaktadır. Hastalarımızın tedavileri devam etmekte, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Hastanelerimizde ameliyatlarımız kesintisiz sürmektedir" bilgisini paylaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, depremden bu yana bölgede saat 09.00 itibarıyla toplam 266 artçı sarsıntı kaydedildi. Bunlardan 258’i 0 ile 4 büyüklüğü arasında, 7’si 4-5 aralığında, biri ise 5’in üzerinde gerçekleşti.