Akıllı telefondan kahveye: Çin'de yerli markalar yükseliyor

PAYLAŞ
  • Çin'de tüketiciler yönünü Çin markalarına çevirdi. Kahve, otomotiv ve teknoloji gibi birçok sektörde Çinli markalar hızla yükseliyor. Luckin Coffee, BYD gibi şirketler bu trendin en belirgin örnekleri arasında.
  • Çin'in büyüyen ekonomisi ve üretim kapasitesi, yerli markaların küresel arenada da güçlenmesini destekliyor.
Akıllı telefondan kahveye: Çin'de yerli markalar yükseliyor
Fotoğraf: iStock

Son yıllarda, Çinlilerin yerli markalara verdiği önem daha da artıyor. Starbucks, Apple gibi ABD'li devler, bu değişen tüketici tercihlerinin etkisini hissediyor. Seattle merkezli kahve devi, Çin'deki pazar payının neredeyse yarısını kaybetti. Bu durum, yalnızca kahve pazarında değil, aynı zamanda otomotiv, giyim ve akıllı telefon gibi sektörlerde de belirginleşen bir trendin parçası.

Çin'de yerliye dönüş şimdilerde kahve zincirleriyle devam ediyor.

Luckin Coffee 2017'de Çin'de kuruldu. Hızla büyüdü. Şirket, ABD'de halka açıldı. Ancak, kazanç rakamlarında sahtecilik yaptığı ortaya çıktıktan sonra iflas başvurusunda bulundu. Sonrasında tekrar organize olan şirket, yoluna Çin'de emin adımlarla devam ediyor. Luckin'in yaklaşık 20 bin şubesi var.

Luckin, ikinci çeyrekte açtığı yaklaşık 1.400 şube ile gelirlerini yüzde 35,5 artırdı. Şirket şu anda ayda ortalama 70 milyon müşteriye ulaşıyor. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 62'lik artış demek.

Luckin'in iki eski çalışanı tarafından kurulan bir diğer Çin zinciri olan Cotti Coffee de 2022 yılında kuruldu ve çoğunluğu Çin'de olmak üzere halihazırda dünya çapında 7 bin şubeye sahip.

Çin'de büyüyen tek zincirler bunlar değil. Yum China, KCoffee adında kendi markasını yarattı. Kahve ülkedeki tüm KFC mağazalarında mevcut. Ancak KFC birimlerinin yanında KCoffee Café şubeleri açmaya başladı. Ülkede şu anda 300 şube var.

Çinli izleyicilerin yerli yapımları tercih ediyor

Maoyan.com’dan alınan verilere göre, Marvel’ın süper kahraman devam filmi Deadpool & Wolverine, Çin’de ilk 20 gününde 57 milyon dolar gibi saygın bir hasılat elde etti. Öte yandan Çin'in yerli komedi-drama filmi “Successor” aynı dönemde bunun altı katı kadar hasılata ulaştı.

CNBC'nin haberine göre, Hollywood’un Çin gişesindeki etkisinin azaldığına dair işaretler 2020′den önce belliydi. Ancak, film uzmanlarına göre küresel salgın bu eğilimi sağlamlaştırmaya yardımcı oldu. Yaklaşık üç yıl boyunca Çin sinemaları kapalıydı, daha az film yapıldı ve sinemaseverler eğlence için yayın akışına yöneldi. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Stanely Rosen’e göre, Hollywood filmleri Çin’de tekrar gösterime girdiğinde, çok daha dar görüşlü ve gelişmiş bir iç pazarla karşılaştılar.

Çinliler otomobilde de önde

Çinli otomobil markaları, ülkedeki araç satışlarında ilk sıraları domine etti. Yılın ilk 6 aylık döneminde en çok satan markalarda BYD'yi Geely ve FAW-VW ortaklığı takip etti. Ocak-Haziran 2024 arası döneminde Çinli markalar, pazardaki satışların yüzde 62'sini oluşturdu.

Akıllı telefonda Apple listeden çıktı

Benzer bir şekilde, akıllı telefon pazarında da yerli markalar hızla yükseliyor. Daha önce Çin'in en çok satan akıllı telefon markaları listesinde ilk beşte yer alan Apple, temmuz ayında sırasını kaybetti. Çin'de tarihte ilk defa listenin hepsi Çinli markalardan oluşuyor.

Bu eğilim, Çinli tüketicilerin artık yerli ürünlere daha fazla güvendiğini ve tercih ettiğini gösteriyor. Ülkenin büyüyen teknolojik ve üretim yetenekleri, bu markaların küresel rekabette de ön plana çıkmasını sağlıyor. Çin'deki tüketici tercihlerindeki bu değişim, yerli markaların gelecekte daha da güçlenmesine yol açacak gibi görünüyor.