Airbus 2.500 kişiyi işten çıkaracak

PAYLAŞ
  • Airbus, Savunma ve Uzay bölümünde 2.500 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Şirket, sendikalarla yapılacak görüşmeler sonrasında işten çıkarmaları 2026 ortasına kadar tamamlamayı hedefliyor.
  • Analistler, işten çıkarmaların büyük bölümünün emeklilik veya gönüllü ayrılmalarla gerçekleşmesini bekliyor.
Airbus 2.500 kişiyi işten çıkaracak

Airbus, uydular iş kolundaki büyük zararların ardından Savunma ve Uzay bölümünde 2.500'e kadar kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Şirkete göre bu kesintiler, bölümdeki iş gücünün yüzde 7’sine denk geliyor. Şirket, bu adımı sendikalarla yapılacak görüşmeler sonrasında, 2026 ortasına kadar uygulamayı hedefliyor. Plan uygulandıktan sonra yeniden yapılanma sürecine de hemen gidilmeyecek.

Airbus, uydu ve nakliye araçları üreten ve Avrupa’daki füze, savaş uçağı ve uzay fırlatma programlarında önemli paylara sahip bir şirket.

Ancak özellikle yüksek teknoloji ürünü OneSat projesi ile son dönemde 1,5 milyar euro (yaklaşık 1,63 milyar dolar) zarar yaşadı. Ayrıca savunma projelerindeki gecikmeler ve artan maliyetler de bu zararın artmasına yol açtı.

İlk olarak Fransız haber ajansı AFP tarafından duyurulan işten çıkarma planları, Airbus’ın Savunma ve Uzay iş kolunda bir yıldan uzun süredir devam eden verimlilik incelemesinin bir parçası. Bu inceleme “ATOM” kod adıyla yürütülüyor.

Airbus Savunma ve Uzay CEO’su Mike Schoellhorn, giderek zorlaşan uzay pazarında rekabet gücünü artırmak için "daha hızlı, daha yalın ve daha rekabetçi" olmaları gerektiğini söyledi.

Şirket, İtalya'nın Leonardo'su ve Fransa'nın Thales'i gibi firmalarla devam eden uydu konsolidasyon görüşmelerinin sonucunu beklemeden, zor durumdaki Uzay Sistemleri iş kolu için özel dönüşüm planları üzerinde çalışıyor.

Airbus Almanya’da da işten çıkarma yapacak

İşten çıkarmalar, Almanya merkezli savunma biriminin genel merkezini de etkileyecek. Airbus’ın merkezi Fransa’da bulunmakla birlikte, Almanya, İngiltere ve İspanya’da da önemli operasyonları bulunuyor. Dört ülkenin hükümetleri de bu yeniden yapılandırma planları hakkında bilgilendirildi.

Sendikalarla zorlu görüşmeler yapılacak

Airbus, yüksek teknoloji üretimindeki kesintiler konusunda sendikalar ve ilgili ülkelerle aylar sürecek müzakerelere hazırlanıyor. Bu süreç, siyasi hassasiyet taşıdığı için ince ayar yapılmasını gerektirebilir.

Airbus, yeniden yapılandırma maliyetlerine dair yeni yükümlülükler almayı planlasa da bunların hemen uygulamaya konulmayacağı belirtiliyor. Şirket, 30 Ekim'de açıklanacak üçüncü çeyrek sonuçları öncesinde bu etkinin tam olarak değerlendirilme aşamasında olduğunu söyledi.

Analistler, işten çıkarmaların büyük bölümünün emeklilik veya gönüllü ayrılmalarla gerçekleşmesini bekliyor. Airbus, daha önce birim içinde acil bir nakit tasarruf planı başlatmış ve maliyet durumunun "kritik" olduğunu belirtmişti.

Grup CEO’su Guillaume Faury, Airbus’ın savunma, uzay ve özellikle yeni uydu takımyıldızlarının başarısıyla sarsılan geleneksel oyuncular arasında ölçek oluşturma fırsatlarını değerlendirdiğini söylemişti. Avrupa ülkeleri, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından savunma harcamalarını artırdı. Ancak bu harcamaların bir kısmı Avrupa dışındaki tedarikçilere yöneldi ve en acil ihtiyaçlar Airbus’ın odaklandığı büyük platformlarla ilgili olmadı.

Ajans Ortakları analisti Sash Tusa, "Ukrayna’daki durum, askeri uçak üreticilerine değil; mühimmat ve füze üreticilerine yaradı" değerlendirmesinde bulundu.