AB'nin piyasa düzenleyicisinden kripto sektörüne siber savunma baskısı

PAYLAŞ
  • 2024'ün ilk yarısında kripto sektöründe siber saldırılar büyük artış gösterdi ve şirketlerden 1,5 milyar dolardan fazla para çalındı.
AB'nin piyasa düzenleyicisinden kripto sektörüne siber savunma baskısı

AB piyasa düzenleyicisi yeni kripto kurallarında ekstra siber savunmalar için baskı yapıyor
Esma, bilgisayar korsanlarına karşı savunmaların dışarıdan denetlenmesi talebiyle düzenlemenin sıkılaştırılması için değişiklik talep ediyor

Kripto şirketlerine dış denetim zorunluluğu getirilmesi gerektiğini savunan AB'nin piyasa düzenleyicisi, sektörü daha iyi korumak amacıyla Brüksel'deki yasa yapıcıları bu yönde değişiklik yapmaya çağırdı.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi'nden (Esma) yapılacak açıklamada, aralık ayında yürürlüğe girecek kripto şirketlerini kapsayan AB düzenlemelerinin siber güvenlik kurallarını daha da sıkılaştırmanın kritik olduğu belirtilecek.

Esma, geçen yıl AB yasa yapıcıları tarafından onaylanan Kripto Varlıklar Piyasası Düzenlemesi’nin uygulanması aşamasında, kripto şirketlerinin siber saldırılara karşı dış denetim yaptırmasını zorunlu kılmayı önerdi. Ancak Avrupa Komisyonu, Esma'nın bu önerisini mevzuatın kapsamını aşan bir hamle olarak değerlendirerek geri çevirdi.

Kriptoda altı ayda 1,5 milyar dolar çalındı

Kripto sektöründe siber saldırılar yaygın olmaya devam ediyor.

Blokzincir analiz şirketi Chainalysis’in verilerine göre, 2024'ün ilk altı ayında kripto şirketlerinden 1,5 milyar dolardan fazla çalındı. Bu rakam, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 84 artış gösterdi.

Chainalysis, "Kripto hırsızları, merkezi borsaları yeniden hedef almaya başladı" dedi ve yılın ilk yarısında yaklaşık 150 siber saldırı gerçekleştiğini açıkladı.

Yürürlüğe girecek yeni AB düzenlemeleri kapsamında, kripto grupları üye ülkelerden lisans alabilmek için çeşitli şartları yerine getirmek zorunda kalacak. Bu şartlar arasında üst düzey yöneticilerin "uygun ve yeterli" niteliklere sahip olması ve kara para aklamaya karşı güçlü önlemler sunulması yer alıyor.

Son yıllarda kripto borsaları ve ticaret şirketlerinde yaşanan skandallar, düzenleyicileri siber güvenliğin artırılmasına yönelik ek önlemler almaya itiyor. Hukuk firması CMS’den Charles Kerrigan, "Güvenlik hafife alınacak bir konu değil, güvenliğe yatırım yapmanız gerekiyor" dedi.

Geçen ay Singapur merkezli borsa BingX'ten 45 milyon dolar, temmuz ayında ise Hindistan merkezli WazirX'ten 230 milyon dolar çalındı. Hatta bu durum şirketin iflasına yol açtı. 2022 yılında ise dünyanın en büyük kripto borsası Binance'den 570 milyon dolar çalınmıştı.

Hukuk şirketi Goodwin'den Arvin Abraham, "Farklı borsalar güvenliği farklı yöntemlerle ele alabilir. Ancak bir asgari güvenlik standardının olması oldukça faydalı olacaktı," diye ekledi.