ABD'nin borcu ilk kez 35 trilyon doları aştı

PAYLAŞ
  • Hazine Bakanlığı, ulusal borcun 35 trilyon doları aştığını açıkladı.
  • Kongre Bütçe Ofisi, ABD ulusal borcunun 2034 yılına kadar 56 trilyon doları aşacağını öngörüyor.
  • Yüksek faiz oranları ve federal programların maliyetleri, borç yönetimini zorlaştırıyor. 2034 yılında sadece borç faizine 1,7 trilyon dolar ödeme yapılacağı tahmin ediliyor.
ABD'nin borcu ilk kez 35 trilyon doları aştı

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da seçim öncesi yeni bütçe tartışmaları yaşanırken ülkenin brüt borcu tarihinde ilk kez 35 trilyon doları aştı.

Son yıllarda yürürlüğe giren federal programların maliyetlerinin başlangıç projeksiyonlarını aşmasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde borç birçok ekonomistin tahmin ettiğinden daha hızlı artıyor.

Önde gelen başkan adayları, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD eski Başkanı Donald Trump, kampanya sırasında ülkenin açıkları hakkında konuşmaktan kaçınıyor. New York Times'da yer alan habere göre bu durum ekonomik sorunun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini düşündürüyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki politika öncelikleri konusundaki derin farklılıklar ve her iki partinin de ulusal borcun en büyük nedenleri olan Sosyal Güvenlik ve Medicare'de kesinti yapmaya direnç göstermesi, Amerika’nın borçlanmasını azaltmayı zorlaştıran etkenler arasında.

Kongre Bütçe Ofisi geçen ay, artan harcamalar ve faiz giderlerinin vergi gelirlerini aşmasıyla ABD ulusal borcunun 2034 yılına kadar 56 trilyon doları aşmasının beklendiğini söyledi.

Yüksek faiz oranları, Amerika Birleşik Devletleri’nin borç yükünü yönetmesini zorlaştırdı. Pandemi sırasında oluşturulan bazı federal programlar, dolandırıcılık ve kötüye kullanım nedeniyle bütçe uzmanlarının tahmin ettiğinden daha pahalıya mal oldu. 2022 Enflasyonu Azaltma Yasası aracılığıyla sunulan vergi kredilerine beklenenden daha fazla talep de yıllık açıkları alevlendirdi.

Hazine Bakanlığı Pazartesi günü, Nisan-Haziran ayları arasında 234 milyar dolar borçlandığını, bunun beklediğinden daha az olduğunu ve Temmuz-Eylül ayları arasında 740 milyar dolar borçlanmayı beklediğini söyledi. Hazine Bakanı Janet Yellen, Haziran ayında ABD borç yükünün ekonominin büyüklüğü göz önüne alındığında makul kaldığını ve faiz maliyetlerini sabit tutmaya odaklandığını söyledi.

Biden yönetimi, en son bütçesinde yüksek gelirli ve şirketlerden alınan vergileri artırarak büyük ölçüde on yıl içinde 3 trilyon dolarlık açık azaltımı önerdi. Beyaz Saray Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin Washington’da iktidara gelmeleri halinde ulusal borcu daha da kötüleştireceklerini savundu.

Beyaz Saray sözcüsü Jeremy Edwards, "Kongre Cumhuriyetçileri, Sosyal Güvenlik, Medicare ve Uygun Bakım Yasası’nı keserek çalışan ailelerin bedelini ödeyecek 5 trilyon dolarlık daha fazla Trump vergi kesintisiyle borcu tekrar patlatmak isterken, Başkan Biden'ın bütçesi milyarderlerin ve en büyük şirketlerin adil paylarını ödeyerek ve özel çıkarlar üzerindeki harcamaları keserek açığı 3 trilyon dolar azaltacaktır" dedi.

Cumhuriyetçi ise Beyaz Saray'dan gelen yorumlara itiraz ediyor.ı. Teksas'tan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkanı Jodey Arrington, Cumhuriyetçi liderliğin gelecek yıl "çok geç olmadan mali sorumluluğu yeniden sağlamak için son en iyi umut" olduğunu söyledi.

Yıllık faizi 1,7 trilyon dolar olacak

Bütçe ofisi, yıllık faiz maliyetlerinin 2034 yılında 892 milyar dolardan 1.7 trilyon dolara yükseleceğini tahmin ediyor. O zaman, Amerika Birleşik Devletleri, Medicare'e yaptığı harcama kadar faiz ödemelerine de harcamış olacak.

Gelecek Ocak ayında, Kongre'deki milletvekilleri, geçen yıl Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki harcama öncelikleri konusundaki uzun süren bir kavganın ardından geçici olarak askıya alınan ülkenin borç limitini tekrar artırmanın bir yolunu bulmak zorunda kalacaklar.

Kongre ayrıca gelecek yıl, ABD eski Başkanı Trump’ın 2017'de yürürlüğe koyduğu ve sona eren vergi indirimleriyle ilgili ne yapacağına karar vermek için çabalayacak. Trump, vergi indirimlerinin uzatılmasını talep ederken bütçe grupları bunun 10 yıl içinde yaklaşık 4 trilyon dolara mal olacağını söylüyor. Demokratlar, orta sınıfa fayda sağlayanları korurken şirketlere ve zenginlere yönelik vergileri artırmak istiyorlar.

NY Times'ın haberine göre Harris henüz bir ekonomik plan açıklamadı ve politika önceliklerinin Biden yönetiminden nasıl ayrılabileceği belirsiz. Harris 2019 yılında başkan adayı olarak, kurumsal vergi oranını yüzde 21'den yüzde 35'e yükseltmeyi savunmuştu ancak aynı zamanda orta sınıfa yeni vergi kredileri ve öğretmenler için maaş artışları önerdi. Bu da miras vergisini artırarak ödenecekti.

Trump, vergileri azaltırken aynı zamanda borcu da azaltacağını öne sürdü. Ekonomistlere göre Trump'ın bu yaklaşımı ilk döneminde başarısız olmuştu. Eski başkan, daha yüksek ithalat tarifeleri yoluyla gelir artırmayı önerdi, ancak bunlar muhtemelen vergi indirimlerini dengelemek için kullanılacak.

Tarafsız Sorumlu Federal Bütçe Komitesi geçen ayki bir raporunda, Trump’ın görevdeyken 8.4 trilyon dolar yeni borç onayladığını söyledi. Biden, Beyaz Saray'da geçirdiği ilk üç yıl ve beş ay içinde 4.3 trilyon dolar onayladı.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, federal harcamaları kısma önerileri sundular ve Demokratları böyle politikaları benimsememekle suçladılar.

Bu arada, bütçe gözlemcileri, başkan adaylarının ülkenin borcunu azaltmak için planlar sunmadığını belirtti. Peter G. Peterson Vakfı'nın mali kısıtlama teşvik eden başkanı Michael Peterson, "Seçime 100 günden az kaldı ve bu kısa süre içinde borca ​​bir trilyon dolar daha eklememiz öngörülüyor.Bunun bir sorun olmadığını iddia etmeye devam edemeyiz" dedi.

Kaynak: cnbce.com