ABD'nin batarya yarışında yeni kozu: Lityum sülfür bataryalar

PAYLAŞ
  • ABD'li girişim Lyten, ABD'nin Nevada eyaletinde lityum sülfür bataryalarını üretmek üzere 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyor. Bu teknoloji, lityum iyon bataryalarına alternatif sunarak ABD'nin Çin'e olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
ABD'nin batarya yarışında yeni kozu: Lityum sülfür bataryalar

ABD'li batarya girişimi Lyten, dünyanın ilk büyük ölçekli lityum sülfür bataryalarını üretmek için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yeni teknoloji, ABD'nin enerji geçişi için kritik metallerde Çin'e olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilir.

Nevada eyaletinin Reno kentinde inşa edilecek fabrikanın, 2027 yılı itibarıyla üretime başlaması bekleniyor. Bu batarya, mevcut lityum iyon bataryalarıyla rekabet edebilecek bir alternatif olarak öne çıkıyor. Lityum sülfür bataryası, grafit, nikel, manganez ve kobalt gibi Çin'in kontrolündeki metallere bağımlı değil.

Lyten’in baş teknoloji sorumlusu Celina Mikolajczak Financial Times’a verdiği demeçte, batarya kimyasalarının ABD'ye, Çin'in tekeline karşı koyma fırsatı sunduğunu ifade etti.

Şirket, 2032 yılına kadar Reno tesisinde 10 gigavat-saat üretim hedefliyor. Üretilecek bataryalar, insansız hava araçları, uydular ve elektrikli araçlar için kullanılacak.

Mikolajczak, "Çin’in elektrikli araç endüstrisi üzerindeki en büyük etkisi, tüm batarya hücre üreticileri üzerindeki grafit arzıdır" dedi. Şirketin, sülfürü yerli kaynaklardan ve lityumu ise ABD tedarikçilerinden ve Çin dışındaki ülkelerden temin edeceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Enflasyon Azaltma Yasası, batarya üreticilerine cazip imalat vergi kredileri sunmasına rağmen, Çin ithalatlarıyla olan sert rekabet, elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması ve zorlu makroekonomik koşullar, birçok şirketin projelerini askıya almasına veya ertelemesine neden oldu. LG Energy Solution, Freyr ve GM’nin Ultium Cells gibi şirketler onlar arasında sayılabilir.

Avrupalı üreticiler de benzer zorluklarla karşı karşıya. Geçen hafta, kıtanın en büyük batarya üreticisi Northvolt, Asya'daki hakim oyuncularla rekabet umuduna büyük bir darbe vurarak iflas başvurusunda bulundu.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Milo McBride, lityum sülfür bataryalarının ticarileşmesini ABD'nin batarya rekabetçiliği için bir “altın yumurta” olarak nitelendirdi.

Lyten’in teknolojisi, lityum iyon bataryaların anotlarında bulunan grafiti, lityum metal ile değiştirirken, katotlarda yaygın olarak bulunan nikel, manganez, kobalt ve lityumu da sülfür ile ikame ediyor.

Stellantis ve FedEx tarafından desteklenen Lyten, 425 milyon dolarlık finansman sağladı ve ocak ayında 4 milyon dolarlık Enerji Bakanlığı hibesi aldı. Şirket, 1,5 milyar dolarlık imalat vergi kredisi almak için uygun olacağını tahmin ediyor.

Lityum sülfür bataryalarının da sorunları var

Lityum sülfür bataryalarının karşılaştığı ana sorun, kimyasıyla ilgili. Lityum sülfür, geleneksel lityum iyon bataryalardan çok daha yüksek enerji yoğunlukları sunabilse de hızla polissülfid shuttle olarak bilinen bir kimyasal reaksiyon nedeniyle bozuluyor.

Mikolajczak, bataryada sülfürün hareketini kontrol etmek ve dayanıklılığını artırmak için karbon yapılarının kullanılmasına yönelik çabaları “Gordiyon düğümü” olarak tanımladı. Şirket, önümüzdeki yıl içinde insansız hava araçları ve uydular gibi savunma uygulamalarına girmeyi ve elektrikli araç uygulamalarına ulaşmak için yaşam döngüsünü geliştirmeyi planlıyor.

Ancak bazı lityum sülfür bataryası geliştiricileri, teknolojilerinin elektrikli araç pazarında lityum iyon bataryalarını geride bırakabileceğinden şüpheli. Yüksek faiz oranları ve elektrikli araçlara olan talebin yavaşlaması, yatırımcıların sermaye yoğun batarya projeleri için finansmanı sıkılaştırmasına neden oldu.