AB'deki belirsizlik Çinli elektrikli araç üreticilerini vurdu

PAYLAŞ
  • Çinli üreticiler, Avrupa pazarında son 18 ayın en düşük elektrikli araç satış rakamlarını kaydetti. MG, BYD’nin gerisinde kalarak pazar payını kaybetti.
  • Avrupa Birliği’nin uyguladığı ek vergiler ve belirsizlikler üreticileri olumsuz etkiliyor.
AB'deki belirsizlik Çinli elektrikli araç üreticilerini vurdu

Çinli otomobil üreticileri, Avrupa genelinde son 18 ayın en düşük elektrikli araç satışına imza attı. Ağustos ayının verilerine göre yeni elektrikli araç satışları geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yarı yarıya düştü. Yüzde 48'lik bu düşüşün temelinde Avrupa Birliği'ndeki vergi belirsizliği var.

İngiltere menşeli ve Çinli SAIC Motor Corp.’un bir parçası olan MG, Avrupa’da liderliğini Çinli rakibi BYD'ye kaptırdı. Jato Dynamics verilerine göre, BYD, ağustos ayında satışlarını yüzde 19 oranında artırdı. BYD'ye karşılık MG'nin satışları ise yüzde 65 düştü.

MG şimdilerde Avrupa'da tamamen elektirkli araçlar yerine hafif hibrit ve plug-in hibrit segmentlerine daha fazla odaklanıyor. MG, Avrupa'da en başarılı Çinli otomobil üreticisi olmasına rağmen, ana şirketi SAIC, temmuz ayından itibaren elektrikli araçlarına uygulanan yüzde 38’lik ek vergilerle karşı karşıya kaldı.

Çinli elektrikli araç satışları Avrupa'da düzensiz bir seyir izliyor

Bloomberg News’ün haberine göre, Çinli Chery, İspanya’da devraldığı fabrikada elektrikli araç üretimine başlama hedefini Ekim 2025’e erteledi. Şirket, Barcelona tesisinde yapılacak iş miktarını değerlendiriyor.

Avrupa genelinde elektrikli araç talebindeki düşüş, otomobil üreticileri için ek belirsizlikler yaratıyor.

Almanya gibi büyük pazarların alıcı teşviklerini kaldırmasının ardından, yılın ilk sekiz ayında kayıtlar yüzde 5,5 oranında düştü. Avrupa otomobil üreticileri, Brüksel'e 2025 filo emisyon hedefleri de dahil olmak üzere önemli iklim hedeflerini yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Çin’den ithal edilen elektrikli araçların satış trendleri vergilerin ardından düzensiz bir seyir izliyor. Birleşik Krallık ve Norveç gibi AB’nin izinden gitmeyen ülkelerde, ağustos ayında elektrikli araç kayıtları artarken, BMW, Mercedes-Benz Group ve Renault gibi Batı markaları yüzde 50 veya daha fazla düşüş yaşadı. Tesla, bazı araçlarını Çin’den Avrupa’ya ithal etmesine rağmen, yüzde 7’lik bir artış kaydetti.