ABD'den yeni öneri: Yollar Çinli yazılım ve donanımlara kapanıyor

PAYLAŞ
  • ABD Ticaret Bakanlığı, internete bağlı araçlar için Çin yazılım ve donanımlarını yasaklamayı önerdi. Bu kural, Çinli araçların ABD pazarına girişini fiilen engelleyecek. Öte yandan Rus yazılımlarını da kapsayacak.
  • Biden Yönetimi, bağlı araçların ulusal güvenlik tehditlerini artırabileceği endişesiyle bu adımı atıyor.
ABD'den yeni öneri: Yollar Çinli yazılım ve donanımlara kapanıyor

Financial Times'ın haberine göre ABD Ticaret Bakanlığı, internete bağlı araçlar için Çin yazılım ve donanımlarını yasaklamayı önerdi. Bu hamle, Çin yapımı araçların ABD pazarından fiilen men edilmesi anlamına gelecek.

Biden yönetimi, Çinli şirketlerin Amerikalı sürücüler ve altyapı hakkında veri toplaması ve yabancı düşmanların ABD yollarındaki bağlı araçları uzaktan manipüle etme potansiyeli konusunda endişeliydi. Söz konusu endişenin ardından atılan bu adım, ABD'nin Çin araçları, yazılımı ve bileşenlerine yönelik geniş çaplı baskısının son hamlesi oldu.

Kural, şirketlerin denetim veya yerinde kontroller gibi hafifletici tedbirler aldıklarını gösterebilmeleri durumunda yasağa bazı istisnalar talep etmelerine izin verecek. Ancak yetkililer, kuralın esasen Çin araçlarını yasaklayacağını belirtti.

Bir üst düzey yetkilinin açıklamasına göre Çin araçları yasak kapsamında olacak. Öte yandan Rus yazılım ve donanımlarını da yasaklayacak.

Biden, şubat ayında, Çin’e bağlı araçların Amerikalılar için bir güvenlik riski oluşturup oluşturmadığını araştırmak için bir soruşturma başlatmıştı. Şu anda ABD yollarında çok az sayıda Çinli veya Rus araç bulunuyor ve yetkililer, bu kuralın gelecekte oluşabilecek ulusal güvenlik tehditlerini nötralize etmeyi amaçladığını söylüyor.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu yeni ulusal güvenlik tehditlerini ele almak için bir kural öneriyoruz. Amacımız, tedarikçiler, otomobil üreticileri ve Çin veya Rusya ile bağlantılı otomobil bileşenlerinin ABD otomotiv sektöründe yaygın hale gelmesini önlemek."

Raimondo, Çinli araçların hızla piyasayı kapladığı Avrupa’yı bir 'uyarı hikayesi' olarak işaret etti:

"Çin’in oyun kitabını biliyoruz, sübvanse ediyorlar, bu yüzden yollarımızın araçlarla dolmasını ve riskin son derece büyük olmasını beklemeyeceğiz."

ABD'de yazılım yasakları 2027 yılına kadar yürürlüğe girecek

ABD'de kurala ilişkin 30 günlük bir kamuoyu yorum süresi var. Sonrasında Biden yönetimi nihai bir kural taslağı hazırlayacak. Bunun, Biden'ın görev süresi dolmadan yayımlanması hedefleniyor. Yazılım yasakları 2027 model yılına, donanım yasakları ise Ocak 2029 veya 2030’a kadar yürürlüğe girecek.

Yetkililer, Çin ve Rus yazılımının ABD pazarından çıkarılmasının nispeten basit olacağını, çünkü bu yazılımların fazla olmadığını ancak donanımların daha büyük bir zorluk teşkil edeceğini söylediler.