ABD'de uzaktan çalışanların ofise geri dönme maliyeti belli oldu

PAYLAŞ
  • Pandemi sonrası işverenler ile çalışanlar arasında süregelen ofise dönüş tartışmasında, çalışanlar hala uzaktan çalışma imkanına büyük değer veriyor.
  • Yapılan bir anket, 2020'den bu yana evden çalışanların ofise dönmek için ortalama yüzde 7,6 daha fazla maaş talep edeceğini ortaya koydu.
  • Çalışanlar için haftada beş gün işe gelmeye zorlanmak maaşlarının yüzde 7 ya da 8 oranında kesilmesi kadar değerli.
ABD'de uzaktan çalışanların ofise geri dönme maliyeti belli oldu

Özellikle pandemiyle birlikte artan evden çalışma düzeni, önce hibrit sisteme sonrasında ise pandemi öncesi döneme dönmeye başladı. Her geçen gün daha fazla şirket çalışanlarını ofislere geri çağırıyor. Amazon da onlardan biri. Ocak 2025 itibarıyla Amazon'da haftada beş gün ofisten çalışma sistemi devreye girecek.

AWS CEO’su Matt Garman da yaptığı bir açıklamada bu politikayı savundu ve istemeyenlerin işten ayrılabileceğini söyledi.

ABD'de ofise dönmek maaşın yüzde 8 kesilmesiyle eşdeğer

ABD'de yapılan yeni bir anket, uzaktan çalışanların evden çalışma imkanına ne kadar değer verdiğini ve şirketlerin onları geri getirmek için ne kadar maliyete katlanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Mayıs 2020'den bu yana her ay yapılan Çalışma Düzenlemeleri ve Tutumları Anketi'nin son versiyonu, evden çalışma imkanının çalışanlar için ne kadar değerli olduğunu inceledi. Anket, 20 ila 64 yaş aralığındaki binlerce Amerikalı ile aylık olarak gerçekleştiriliyor.

Eylül ayında 9.457 Amerikalı ile yapılan ankete göre, 2020'den bu yana bir noktada evden çalışmış olan bir çalışan, tamamen yüz yüze çalışmak için ortalama yüzde 7,6 daha fazla ücrete ihtiyaç duyacağını söyledi. Halihazırda haftada en az bir gün evden çalışanlar için hibrit veya uzaktan çalışma, yüzde 9,6'lık bir maaş zammına eşdeğer.

Hibrit çalışma imkanı bazı gruplar için diğerlerine göre daha değerli.

Stanford Üniversitesi ekonomisti Nicholas Bloom, hibrit çalışma araştırmasına öncülük eden isimlerden biri olarak, "30'larında, çocuk sahibi ve üniversite diploması olan çalışanların" tam zamanlı ofise dönmeleri için yüzde 10 ila 15 oranında bir zam isteyeceğini belirtti.

Ofise dönüş zorunluluklarına yönelik şikayetlere rağmen, uzaktan çalışan Amerikalıların oranı son birkaç yılda arttı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun bulgularına göre, Ekim 2022'de Amerikalıların yaklaşık yüzde 18'i anket haftasında evden çalışıyordu. Eylül 2024'e gelindiğinde, bu oran yüzde 24'ün biraz altına yükseldi.

Çalışma düzenlemeleri anketi, çalışanların ofise geri dönmeleri için zam istediklerini gösterse de bu, zam alacakları ya da uzaktan bir iş bulacakları anlamına gelmiyor. Uzaktan işler giderek azalıyor ve bu durum bazı çalışanları pek keyif almadıkları işlerde kalmaya zorluyor.

Tersine, Bloom, bulguların, şirketlerin çalışanlarını geri getirmek istediklerinde neyle karşı karşıya olduklarını gösterdiğini belirtti:

"Öncelikle, insanları haftada 5 gün ofise dönmeye zorlarsanız çok mutsuz olacaklardır. Çünkü onların gözünde bu, maaşlarının yüzde 7 ya da 8 oranında kesilmesi kadar değerli bir şeyin ellerinden alınması anlamına gelir."

Bazı çalışanlar, tam zamanlı bir ofise dönüş zorunluluğu ile karşı karşıya kaldıklarında işlerinden istifa bile edebilirler.

Bloom, "Eğer iş gücünü azaltmak istiyorsanız, 5 günlük ofise dönüş, bunu yapmanın ucuz bir yoludur" açıklamasını yaptı. Ancak yüksek performans gösteren çalışanların kaybının bir maliyeti olduğunu da unutmamak gerekiyor.