ABD'de ikinci el Tesla fiyatları 2022'den beri düşüyor

PAYLAŞ
  • ABD'nin ikinci el elektrikli araç pazarında Tesla, zor günler geçiriyor. Sahip oldukları Tesla'larını satmak isteyen araç sahipleri için işler zorlaşıyor.
  • Ülkede ikinci el Tesla fiyatları, artan arz ve Tesla'nın yeni araç fiyatlarını düşürmesi nedeniyle ciddi şekilde düşüş gösteriyor.
ABD'de ikinci el Tesla fiyatları 2022'den beri düşüyor
Fotoğraf: AA

Tesla'ya yaptığı yatırımlarla da bilinen yatırımcı Ross Gerber, elindeki Tesla hisselerinin yaklaşık yarısını sattı. Öte yandan satmak istediği gerçek Tesla'sı için ise alıcı bulamıyor.

Gerber, yakın zamanda Business Insider'a yaptığı açıklamada, ABD'de ikinci el otomobil pazarının eski Tesla'larla dolup taştığını ve aracını olması gereken fiyata satmayı başaramadığını söyledi.

İkinci el bir Tesla'nın değeri birkaç yıl öncesine göre ABD'de artık çok daha düşük.

İkinci el Tesla fiyatları düşük seyrediyor

İkinci el elektrikli araçların fiyatlarını takip eden Recurrent'ın verilerine göre , 2022 yılının ortalarında ikinci el bir Model Y'nin fiyatı 70 bin dolara kadar çıkıyordu. Bugün ise aracın ikinci el değerinin 40 bin dolardan az olduğu söyleniyor.

Kullanılmış elektrikli araçların fiyatlarının düşmesinden en çok etkilenen şirket Tesla oldu. Piyasaya daha fazla arz girdikçe kullanılmış elektrikli araçlar daha uygun fiyatlı hale geliyor.

Sektör verilerine göre, Tesla'lar ABD'dejş ikinci el pazarda en sık bulunan elektrikli araçlar ve pazarın yaklaşık yüzde 42'sini oluşturuyorlar. Hertz'in bu yılın başlarında filosundan 30 bin Tesla'yı çıkarma hamlesi, kullanılmış pazar değerlerindeki düşüşü hızlandırdı.

Arzdaki bu artış, yeniden satış değerleri üzerinde baskı yaratıyor.

Araçlarını elden çıkarmak isteyen araç sahiplerinin alıcı çekmek için fiyatları düşürmesi gerekiyor. Bu yüzden Gerber de Tesla'sını elinde tuttu.

Musk'ın yeni otomobil pazarındaki elektrikli araç fiyat savaşı da durumu kolaylaştırmıyor. Tesla geçen yıl fiyatlarını yaklaşık 15 bin dolar düşürdü ve bu yıl boyunca düşürmeye devam etti.

ABD'de 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisi hesaba katıldığında, bir Tesla sahibi yaklaşık 31 bin 490 dolara yepyeni bir arkadan itişli Model 3 alabiliyor. Öte yandan 2018 model bir Model 3 için de alıcıların yaklaşık 29 bin dolar ödemesi gerekiyor. Bu da ikinci elin işini zorlaştırıyor.