ABD'de güçlü istihamdan, faiz indirimi beklentilerini azalttı

PAYLAŞ
  • ABD'de tarım dışı istihdam mayıs ayında 272 binle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti.
  • ABD Çalışma Bakanlığı eski Baş Ekonomisti Heidi Shierholz, beklentilerin üstünde gelen istihdam verisi hakkında 'inanılmaz' yorumunu yaptı.
  • Annex Varlık Yönetimi'nden Brian Jacobsen ise güçlü gelen istihdam raporunun enflasyon ile mücedelede Fed'e alan açtığını ifade etti.
ABD'de güçlü istihamdan, faiz indirimi beklentilerini azalttı

Mayıs ayında ABD'de istihdamda yaşanan beklenmedik artış ve ücretlerdeki yükseliş, Federal Rezerv'in faiz politikasında beklemeyi tercih edeceği yönündeki inançları güçlendirdi.

CME Group tarafından hazırlanan FedWatch verilerine göre piyasalar 12 Haziran'da gerçekleşek Fed toplatısından çıkacak kararın çok yüksek bir olasılıkla 'faizlerin sabit bırakılacağı' yönünde olacağına inanıyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, Amerika'da tarım dışı istihdam Mayıs ayında 272.000 arttı. Wall Street'in 190.000 kişilik yeni istihdam beklentisinden daha yüksek gelen veri, piyasalarda 'faiz indirim' beklentisinin zayılamasına yol açtı. Piyasanın bu eğiliminde Amerika genelinde ortalama saatlik kazançların son 12 ayda yüzde 4,1 artarak beklentilerin üstünde yükselmesi de etkili oldu.

Ekonomistler özellikle bu iki verinin harcamalar yoluyla ekonominin soğumasını geciktirebileceği ve enflasyonun beklenen düzeye gerilemesini erteleyebilceği görüşünde.

CNBC tarafından aktarılan bilgilere göre Charles Schwab'da Baş Yatırım Stratejisti olan Liz Ann Sonders, "Fed'in ne zaman faiz indirme yoluna gideceği konusunda biraz şaşkınım. Ben, Fed'in ikili -istihdam ve enflasyon- görevinin faiz indirimini gerektirmediği ve bu yıl faiz oranlarının yüksek kalabileceği görüşüne sahibim" ifadelerini kullandı.

BlackRock'ın Küresel Sabit Gelir Baş Yatırım Yetkilisi Rick Rieder'e göre ise yatırımcılar endişelenmemeli. Ekonomideki açık iş ilanlarının azaldığına dikkat çeken Rieder her ne kadar istihdam verisi beklenenden yüksek gelsede, iş gücüne olan talepte bir gerileme olduğunu belirtti.

Reuters'a konuşan Annex Varlık Yönetimi'nden Brian Jacobsen, güçlü gelen istihdam raporunun enflasyon ile mücedelede Fed'e alan açtığını ifade ederek, 'Ekonomideki yavaşlama bu kadar. Buna karşılık istihdam rakamları ise göz kamaştırıyor. Bu aslında Fed'in büyüme konusunda fazla endişelenmeden enflasyona odaklanabileceği anlamına gelecek" yorumunu yaptı.

Ekonomi Politikaları Enstitüsü'nün Başkanı ve ABD Çalışma Bakanlığı eski Baş Ekonomisti Heidi Shierholz ise X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD'nin istihdam yaratma kabiliyetini 'inanılmaz' olarak değerlendirdi. Eski Baş Ekonomist son 4 aydı neredeyse 1 milyona yakın yeni istihdam yaratan Amerikan ekonomisine dikkat çekerek işsizliğin uzun süredir yüzde 4 civarında olduğunu yazdı.