ABD'de girişim iflasları 2023'te yüzde 60 arttı

PAYLAŞ
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde girişim şirketlerinin iflas oranı hızla artıyor. Özellikle 2021-2022 yıllarındaki yoğun yatırım döneminin ardından, birçok girişimin parası tükendi.
  • Bu durum, işsizlik oranlarının yükselmesi ve genel ekonomiye olumsuz etkiler yaratması gibi endişeleri beraberinde getiriyor.
ABD'de girişim iflasları 2023'te yüzde 60 arttı
Fotoğraf: iStock

Amerika Birleşik Devletleri'nde girişim iflasları artıyor. Teknoloji patlamasının yaşandığı 2021-2022 yılları arasında toplanan paraların tükenmesiyle birlikte girişimler kepenk kapatma kararı aldı. Financial Times'taki habere göre, 2023 yılında girişimlerin iflas oranı, bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı. Bu durumun işten çıkarmaları artırabileceği ve daha geniş bir ekonomiye doğru yayılabileceği düşünülüyor.

ABD'de girişimler iflas ediyor

Carta'nın verilerine göre, yapay zeka alanına milyarlarca dolarlık giriş olmasına rağmen girişimlerin kapanışı artıyor. Carta, bu yılın ilk çeyreğinde risk sermayesi destekli 254 müşterisinin battığını açıkladı. İflas oranı, Carta'nın 2019'da iflasları takip etmeye başlamasından bu yana yedi kattan fazla arttı.

Geçen hafta, finansal teknoloji şirketi Tally en son kurban oldu.

Kredi yönetim araçları sağlayıcısı olan ve San Francisco merkezli Tally için kurucusu Jason Brown şu açıklamayı yaptı:

"Operasyonlarımızı sürdürmek için gerekli finansmanı sağlayamadık."

Geçen yıl kapanan şirketler arasında Fox Corp, Andreessen ve Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonunun bir kolu olan Sanabil Investments gibi yatırımcılardan 250 milyon dolardan fazla fon toplayan canlı yayın sitesi Caffeine, 4 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan sağlık hizmetleri şirketi Olive ve 3,8 milyar dolar değerinde olan Convoy isimli şirket de yer alıyor.

Paylaşımlı ofis şirketi WeWork, SoftBank ve Vision Fund'dan yaklaşık 16 milyar dolar borç ve öz sermaye topladıktan sonra, halka açılmasının ardından kasım ayında kapandı.

Bu çöküşler, 2022'deki faiz artışlarının tetiklediği girişimler için acı verici bir uyum sürecinin parçası. Erken aşamadaki şirketlere yapılan VC yatırımları hızla düşerken, Silicon Valley Bank'in geçen yılki çöküşünün ardından girişim borçları azaldı ve birçok girişim zor durumda kaldı.

Patlamanın yaşandığı yıllarda, VC'ler kuruculara daha büyük yatırımlar almaları için teşvikte bulunuyordu. Dolayısıyla bu da değerlemeleri şişiriyordu.

Kurucular, sonuçlarla yüzleşiyor

Kruze Consulting'in başkan yardımcısı Healy Jones'a göre, bu, VC ve kurucu teşviklerinin her zaman hizalanmadığı, aslında çılgın bir fon toplama ortamıydı.

Şimdi kurucular bu durumun sonuçlarıyla yüzleşiyor.

Morgan Stanley analistleri, 2021-2022'de anormal derecede fazla sayıda şirket, anormal derecede büyük miktarda para topladığı için iflaslardaki artışın yaşandığını belirtti.

Yavaşlamazsa yayılabilir

Morgan Stanley, ABD'deki VC destekli şirketlerin 4 milyon kişiyi istihdam ettiğini ve iflaslardaki artışın yavaşlamaması durumunda ekonominin geri kalanı için yayılma riskleri oluşturabileceğini söyledi.

Carta'nın bilgi başkanı Peter Walker, son iki yıl içinde tekrar para toplayabilen şirket sayısında büyük bir düşüş olduğunu söyledi.

Bu durum, son iki yılda hayatta kalmak için maliyetlerini azaltan ve bu süreçte büyümeyi feda eden girişimler için özellikle can sıkıcı.

Güçlü şirketler için bile, halka arzlar azaldı. Birleşme ve satın alma faaliyetleri yavaşladı. Bu durum, VC'lerin onları destekleyen kurumsal yatırımcılara sermaye iade etmelerini engelledi.

Carta'ya göre, 2021'de toplanan risk sermayesi fonlarının sadece yüzde 9'u nihai yatırımcılarına sermaye iadesi yapmış durumda. Karşılaştırıldığında, 2017 fonlarının dörtte biri aynı aşamada sermaye iadesi yapmıştı.

Yatırımlar yapay zeka girişimlerine gidiyor

Yatırım, büyük ölçüde yapay zeka üzerinde çalışan girişimlere gidiyor. Jones, Kruze'nin müşterilerinin 2024'te 2 milyar dolar topladığını ve bunun dörtte üçünün yapay zeka girişimlerine gittiğini, ancak bunun toplam müşterilerinin dörtte birinden daha azını temsil ettiğini söyledi.