ABD, TSMC'ye verilecek çip üretimi desteği kararını netleştirdi

PAYLAŞ
  • ABD Ticaret Bakanlığı, Tayvanlı TSMC'ye Arizona'da yarı iletken üretimi için verilecek 6,6 milyar dolarlık hükümet sübvansiyonunu onayladı.
  • TSMC, bu yatırımla en gelişmiş 2 nanometre teknolojisini ABD'de üretmeye başlayacak.
  • Ticaret Bakanı Raimondo, bu hamlenin ABD'nin Çin'e yönelik teknolojik üstünlüğünü koruma stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
ABD, TSMC'ye verilecek çip üretimi desteği kararını netleştirdi

ABD Ticaret Bakanlığı, TSMC'ye Arizona'nın Phoenix şehrinde yapılacak yarı iletken üretimi için TSMC'ye verilecek 6,6 milyar dolarlık hükümet sübvansiyonun kesinleştiğini duyurdu. Bu, 2022 yılında oluşturulan 52,7 milyar dolarlık "Çipler ve Bilim Yasası" kapsamındaki ilk büyük anlaşma oldu. Anlaşma, Donald Trump’ın başkanlık görevine başlamasından sadece birkaç hafta önce duyuruldu.

Nisan ayında TSMC, başlangıçta planladığı yatırımı 25 milyar dolar artırarak 65 milyar dolara çıkarma ve 2030 yılına kadar Arizona'da üçüncü bir fabrika açma kararı almıştı. TSMC, 2028 yılında üretime başlayacak ikinci Arizona fabrikasında dünyanın en gelişmiş 2 nanometre teknolojisini üretecek. Ayrıca, TSMC en ileri düzey çip üretim teknolojisi olan A16'yı da burada kullanacak.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "Başlangıçta birçok kişi, TSMC'nin ABD'de sadece 5 veya 6 nanometre teknolojisi üreteceğini söylüyordu. Ancak şimdi, en sofistike çiplerini ABD'de üretiyorlar" şeklinde bir açıklama yaptı.

TSMC'ye sağlanan sübvansiyon, aynı zamanda 5 milyar dolara kadar düşük maliyetli hükümet kredilerini de içeriyor. TSMC, proje kilometre taşlarını tamamladıkça nakit alacak. Yıl sonuna kadar şirketin en az 1 milyar dolar alması bekleniyor. Ayrıca, TSMC, beş yıl boyunca hisse geri alımlarından vazgeçmeyi ve herhangi bir fazla karı ABD hükümetiyle paylaşmayı kabul etti.

TSMC CEO’su C.C. Wei, anlaşmanın ABD'de en gelişmiş yarı iletken üretim teknolojisinin hızla geliştirilmesine yardımcı olacağını belirtti.

2022'de Kongre tarafından kabul edilen Çipler ve Bilim Yasası, yerli yarı iletken üretimini artırmayı hedefliyor. Raimondo, bu yasa sayesinde TSMC ve diğer yatırımların çekildiğini, ancak ABD'de henüz ileri düzey çip üretiminin bulunmadığını ifade etti.

Raimondo, "TSMC'yi genişlemeye ikna etmemiz gerekiyordu. Ayrıca, Amerikalı şirketleri ABD yapımı çipleri satın almaya ikna etmek de zorlayıcı oldu. Pazar, ulusal güvenlik endişelerini fiyatlamaz" dedi.

Ticaret Bakanlığı, şu ana kadar çip projelerine 36 milyar dolar tahsis etti ve bu kapsamda Samsung, Intel ve Micron Technology gibi devlere de büyük destek sağlandı.

Ayrıca, Reuters'ın bildirdiğine göre ABD Ticaret Bakanlığı, TSMC’ye Çinli müşterilere gelişmiş çip sevkiyatını durdurma talimatı verdi. Raimondo, bu konuda herhangi bir ihlalden bahsetmese de Çin’e en gelişmiş teknolojilerin satışını engellemeye yönelik bir savunma stratejisi izlediklerini vurguladı.