ABD, TikTok'a bir hamle daha yaptı

PAYLAŞ
  • ABD Adalet Bakanlığı, TikTok ve platformun çatı şirketi ByteDance'e dava açtı. Gerekçe, çocukların platformdaki gizliliğinin olması gerektiği gibi korunamaması.
  • Bakanlık, TikTok'un, çocukların normal bir TikTok hesabı oluşturmasına izin verdiğinin altını çizdi.
ABD, TikTok'a bir hamle daha yaptı
Fotoğraf: Reuters

TikTok ve çatı şirketi ByteDance'in, çocukların platformdaki gizliliğini koruyamadığını öne süren ABD Adalet Bakanlığı, şirkete dava açtı.

Hükümet, TikTok'un Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı ihlal ettiğine ve bu yasanın, 13 yaş altındaki kullanıcılardan kişisel bilgi toplamak için ebeveyn izni alınmasını zorunlu kıldığına dikkat çekti.

TikTok'un ABD'de yaklaşık 179 milyon kullanıcısı var. Öte yandan çatı şirket ByteDance, TikTok'un ABD'deki varlıklarını 19 Ocak'a kadar elden çıkarmayla ya da yasakla karşı karşıya kalmasını gerektiren yeni bir yasayla mücadele ediyor.

ABD'nin TikTok'a en son hamlesi dava oldu

Dava her ne kadar ABD'nin ByteDance'e karşı son hamlesi olsa da hükümet zaten platformun ABD'liler üzerinde zarar verici bir etkisi olduğunu düşünüyor. Ayrıca ABD'deki kullanıcı verilerinin Çin'e gönderildiğine ilişkin endişeler de var.

Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) da katıldığı dava, TikTok'un çocukların gizliliğine yönelik yasal olmayan geniş çaplı saldırılarına son vermeyi amaçladığını belirtti.

TikTok, yaptığı açıklamada iddialara katılmadığını belirterek, "Bunların birçoğu geçmiş olaylara, yanlış veya düzeltilmiş uygulamalara dayanıyor. Çocukları koruma çabalarımızla gurur duyuyoruz ve platformu iyileştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Adalet Bakanlığı ise TikTok'un çocukların normal TikTok hesapları oluşturmasına izin verdiğinin altını çiziyor. Bu sayede çocuklar yetişkinler ve diğer kullanıcılarla kısa videolar ve mesajlar paylaşabiliyor. Böylece ebeveynlerinden izin almadan çocukların kişisel bilgileri de toplanıyor.

ABD, yıllardır milyonlarca 13 yaş altı ABD'li çocuğun TikTok kullandığını ve sitenin çocukların kişisel bilgilerini topladığını ve sakladığını iddia ediyor.

FTC Başkanı Lina Khan, "TikTok, çocukların gizliliğini bilerek ve defalarca ihlal etti, ülke genelindeki milyonlarca çocuğun güvenliğini tehdit etti" dedi.

FTC, TikTok'tan veri toplama işlemi nedeniyle günlük ihlal başına 51,744 dolara kadar ceza talep ediyor. Bu da TikTok'un sorumlu bulunması halinde teorik olarak milyarlarca doları bulabilir.

Şirket, geçen yıl çocukların verilerini ele alış biçimi nedeniyle Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık tarafından da para cezasına çarptırılmıştı.

Salı günü, ABD Senatosu, mevcut yasanın kapsamını 17 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletecek, çocuklara ve gençlere yönelik hedefli reklamları yasaklayacak, ebeveynlere ve çocuklara sosyal medya platformlarından bilgilerini silme seçeneği sunacak bir yasa tasarısını kabul etti.

Tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi gerekiyor. Meclis, eylül ayında tatilden dönecek.