ABD tarihinin ikinci en büyük geri çağırmasının sinyali verildi

PAYLAŞ
  • İki üretici tarafından üretilen hava yastığı sorunlarını gündeme getiren ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), ABD tarihinin ikinci en büyük geri çağırmasının sinyalini verdi.
ABD tarihinin ikinci en büyük geri çağırmasının sinyali verildi
Fotoğraf: AA

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), 13 otomobil üreticisi tarafından üretilen yaklaşık 50 milyon araçtaki hava yastığının riskler taşıdığına inanıyor. NHTSA, bu yüzden geri çağırma yapmayı değerlendirdiğini açıkladı. Eğer geri çağırma gerçekleştirse bu, ABD tarihinin en büyük ikinci geri çağırması olacak.

Konuya ilişkin soruşturma yaklaşık sekiz yıldır devam ediyor. Ayrıca söz konusu sorun nedeniyle bir ölüm, yedi yaralanma vakasının gerçekleştiğine de dikkat çekiliyor.

13 farklı otomobil üreticisinde kullanılan hava yastıklarının ARC Automotive ve Delphi Automotive tarafından üretildiği biliniyor. NHTSA, hava yastıklarının patlama riski taşdığını ve patlama sırasında metal parçaların fırlayarak ciddi yaralanmalara ya da ölümlere neden olabileceğini söylüyor.

Aralık ayında otomobil üreticileri bu geri çağırma talebine itiraz etmişti. Ajans ise kararını hemen kesinleştirmedi.

Geri çağırma için üreticilerin 30 günü var

Çarşamba günü yapılan açıklamada NHTSA, eylül ayında yayımladığı ilk tespitini tekrarladı ve güncelledi. Ayrıca, geri çağırma talebini resmileştirmeden önce otomobil üreticilerine yanıt vermeleri için 30 gün daha süre tanıdığını duyurdu.

Üreticiler karara karşı çıkıyor

General Motors (GM), Toyota ve Volkswagen gibi büyük otomobil üreticileri ile iki hava yastığı üreticisi, Aralık ayında NHTSA'nın geri çağırma talebine karşı olduklarını belirtti.

GM, mevcut kanıtların, mevcut geri çağırmalara dahil edilen araçların dışında, ek bir geri çağırma gerektirdiğine inanmadığını açıkladı.

Reuters'ın ekim ayında yayımladığı bir habere göre, ilgili geri çağırmadan en az 20 milyon GM aracı etkilenebilir. Stellantis'in ise 4,9 milyon aracında bu sorunlu hava yastıkları kullanılıyor. Şimdiye kadar, 2009 yılında bir patlama rapor edildi.

Otomobil üreticileri, patlama riskinin son derece küçük olduğunu ve ajansın analizini ve geri çağırma talebi için gerekçesini sorguladıklarını ifade ettiler.

Söz konusu hava yastıkları, 2000'den 2018'in başlarına kadar Jaguar Land Rover, Ford, Mercedes-Benz, BMW, Hyundai, Kia ve Porsche dahil olmak üzere 13 otomobil üreticisi tarafından üretilen araçlarda kullanıldı. NHTSA, Mayıs 2023'te gönüllü bir geri çağırma talebinde bulunmuştu, ancak ARC bunu reddetmişti.

ABD'de Takata tarafından üretilen hava yastıkları üreticilerin başını uzun süre ağrıttı. İlk raporlarda geri çağırmaya dahil edilen yaklaşık 42 milyon araç olduğu biliniyordu. Ancak son on yılda bu sayı arttı ve yaklaşık 65 milyona kadar çıktı.