ABD seçimleri için yeni anket: Harris başkanlık yarışında yüzde 51'le Trump'ın önüne geçti

PAYLAŞ
  • Güçlü Destek Grupları: Harris'in yükselişi, Siyahi seçmenler, üniversite mezunu beyaz kadınlar ve bağımsız kadın seçmenlerden aldığı güçlü destekle mümkün oldu. Bu gruplarda, Harris'in desteği 20-30 puan arttı.
  • Ekonomi ve Göçmenlik: Trump hala ekonomi konusunda daha güvenilir görülüyor (yüzde 51'e - yüzde 48), ancak Harris, göçmenlik konusunda da iyileşme gösterdi. Kürtaj haklarında ise Harris 15 puan önde.
  • Bağımsız ve Genç Seçmenler: Harris, bağımsız seçmenler arasında 9 puan önde (yüzde 53'e yüzde 44) ve genç seçmenlerde üçüncü partiler tanıtıldığında desteğini koruyor. Bu gruplardaki coşku, Harris'in seçimde avantajını artırıyor.
ABD seçimleri için yeni anket: Harris başkanlık yarışında yüzde 51'le Trump'ın önüne geçti
İlgili Hisse

Başkan Yardımcısı Harris, başkanlık yarışında önemli bir değişim yaratarak, son NPR/PBS News/Marist anketine göre eski Başkan Trump'a karşı yüzde 51-yüzde 48 önde. Bu sonuç, Harris'in Başkan Biden'ın yarıştan çekilmesinin hemen ardından yarışa girdiği zamana göre 4 puanlık bir iyileşme gösteriyor. Harris, üçüncü parti seçenekleri sunulduğunda da yüzde 3'lük bir farkla (yüzde 48'e karşı yüzde 45) önde.

Harris'in yükselişini, Siyahi seçmenler, üniversite mezunu beyaz kadınlar ve bağımsız olarak tanımlanan kadınlar destekliyor. Bu gruplarda Harris, yarışa ilk girdiği zamana göre 20-30 puan daha iyi durumda. Kamala Harris, banliyölerde ve genel olarak beyaz seçmenler arasında da iyileşme sağlıyor.

Ekonomide Trump öne geçse Harris'in performansı Biden'a göre daha iyi

Ekonomik konularda, Harris hakkında olumsuz görüşler Biden'a kıyasla daha az etkili oluyor. Trump hala ekonomi konusunda daha güvenilir görülüyor. Ancak Trump bu konuda Harris'e karşı sadece 3 puan farkla önde gözüküyor. Haziran ayında bu fark Biden'a karşı 9 puandı. Göçmenlik konusundaki güvenilirliği de artan Harris, bu konuda Trump'tan 6 puan geride. En güçlü olduğu konu ise kürtaj hakları, bu konuda 15 puanlık bir avantajı bulunuyor.

Anket, Harris'in Minnesota Valisi Tim Walz'ı başkan yardımcısı adayı olarak seçmesinden önce yapıldı. Anket, cep telefonu, sabit hat ve çevrimiçi araştırma panelleri üzerinden İngilizce ve İspanyolca olarak 1.613 yetişkinle gerçekleştirildi. Anketin hata payının yüzde 3,3 olduğu belirtildi.

Harris’in çeşitli gruplarla olan kazanımları, banliyölerde ve beyaz seçmenler arasında genel olarak durumunu iyileştirdi. Ancak, Trump ve Biden arasındaki cinsiyet farkı, Harris'in yüzde 13 puanla kadınlar arasında (yüzde 55-yüzde 42) önde olması ve erkekler arasında yüzde 9 puanla (yüzde 54-yüzde 45) geride kalmasıyla genişledi.

Trump siyahları kaybediyor

Siyahi seçmenler arasında en büyük yükselişi yaşayan Harris, iki hafta önce Trump'a karşı yüzde 23 puan önde iken şimdi yüzde 54 puan önde. Siyahi seçmenlerin bazıları Trump'ı düşünüyor gibi görünse de, bu seçmenlerin Trump'a desteği 10 puan düştü. Harris ayrıca bağımsız seçmenler arasında da önde, bu grup içinde geçen ay yüzde 14 puan geride iken şimdi yüzde 9 puan önde.

Harris, genel olarak beyaz seçmenler arasında da durumunu iyileştirdi. Beyaz seçmenler arasında yüzde 40'tan yüzde 46'ya yükselen Harris, bu oranda Biden'a daha yakın ve bir Demokrat için çok yüksek. 1976'da Jimmy Carter'dan bu yana hiçbir Demokrat bu kadar yüksek bir oran elde edemedi. Bu iyileşme büyük ölçüde üniversite mezunu beyaz kadınlardan kaynaklanıyor.

Daha yaşlı seçmenler arasında da Harris, Trump'a yüzde 11 puan fark atarak yüzde 55-yüzde 44 önde. Latin seçmenler arasında Harris'e destek yüzde 51'den yüzde 58'e yükseldi. Ancak bu oran hala Biden'ın 2020'de kazandığı yüzde 65'in altında.

Harris, 45 yaş altı seçmenler arasında Biden'ın 2020'de yüzde 14 puan farkla kazandığı bu grupta şu anda Trump ile başa baş durumda. Ancak Harris, üçüncü partiler tanıtıldığında bu grubu koruma konusunda Biden'dan daha iyi performans gösteriyor.

Harris Demokratları sandığa çekiyor

Harris, çekirdek Demokrat seçmen gruplarında artan bir coşku ile fayda sağlıyor. Siyahi, Latin ve genç seçmenler, Harris yarışa girdiğinden beri oy vermeye daha istekli olduklarını söylüyor. Bu gruplarda kesinlikle oy vereceğini söyleyenlerin oranı çift haneli rakamlarda arttı.

Üçüncü parti adaylarının en düşük oy oranlarına sahip olduğu bir seçim süreci yaşanıyor. Harris yarışta olduğunda insanlar üçüncü partilerden uzaklaşıyor. Bağımsız olarak yarışan Robert F. Kennedy Jr., sadece yüzde 5 oy alırken, diğer üçüncü parti adayları yüzde 1'in altında oy oranlarına sahip.

Beklentiler bölünmüş durumda

İnsanlar kimin kazanacağını düşündükleri konusunda bölünmüş durumda, ancak Harris'in kazanacağını düşünenlerin oranı Biden'dan çok daha yüksek. Geçen ay katılımcılar Trump'ın Biden'ı yeneceğini yüzde 59-yüzde 39 oranında daha olası bulurken, şimdi yüzde 48-yüzde 48 oranında bölünmüş durumda. Bağımsız seçmenlerin yüzde 58'i Trump'ın kazanacağını düşünürken, şimdi yüzde 52'si Harris'in kazanacağını düşünüyor. Ayrıca, seçim seçeneklerinden memnun olanların oranı yüzde 47, memnun olmayanların oranı yüzde 50. Haziran ayında bu oran yüzde 42 memnun ve yüzde 52 memnun olmayan şeklindeydi.

Dürüstlük ve güvenilirlik, bir başkan için en önemli nitelik olarak öne çıkıyor. Demokratlar ve bağımsız seçmenler için güvenilirlik en önemli nitelik iken, Cumhuriyetçilerin çoğunluğu için "güçlü lider" olmak daha önemli.

Tüm işaretler, yalnızca başkanlık seçimlerinde değil, aynı zamanda Kongre seçimlerinde de yakın bir yarışa işaret ediyor. Ankete katılanların yüzde 47'si Kongre'de Demokratların kontrolünü görmek istediklerini söylerken, yüzde 45'i Cumhuriyetçilerin kontrolünü istediğini belirtti. Bu yüzde 2'lik avantaj Haziran ayından bu yana değişmedi. Demokratlar, Kongre'de önemli kazanımlar elde etmek için genellikle daha geniş bir avantaja ihtiyaç duyuyor. Örneğin, 2022'de Cumhuriyetçilerin Meclis'te büyük kazanımlar elde etmesini engellediklerinde Marist anketinde yüzde 4'lük bir avantaja sahiptiler; 2020'de yüzde 8'lik bir avantaja rağmen Meclis'te koltuk kaybettiler; 2018'de yüzde 6'lık bir avantajla önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak 2014'te Cumhuriyetçiler koltuk kazandığında yüzde 5'lik bir avantaja sahiptiler.

Biden’ın onay oranı arttı. Yarıştan çekildikten sonra Biden’ın onay oranı yükselerek yüzde 46'ya ulaştı ve bu oran Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Geçen aydan bu yana yüzde 5 puan artış gösterdi.

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024