ABD liman grevinde geçici anlaşma imzalandı

PAYLAŞ
  • ABD'nin Doğu ve Körfez kıyılarında başlayan liman grevinde geçici anlaşmaya varıldı.
  • Konuya yakın kaynaklara göre anlaşma, altı yıl boyunca yaklaşık yüzde 62 oranında maaş artışını içeriyor.
ABD liman grevinde geçici anlaşma imzalandı

ABD'li liman işçileri ve liman işletmecileri, ABD'nin Doğu ve Körfez kıyılarındaki üç günlük grevi sona erdirecek geçici bir anlaşmaya vardı. Reuters'ın haberine göre grevdeki bir işçinin de duyduğunu belirttiği anlaşma, altı yıl boyunca yaklaşık yüzde 62 oranında maaş artışını içeriyor.

Bu da sözleşme süresince ortalama saatlik ücretin 39 dolardan 63 dolara çıkacağı anlamına geliyor.

Uluslararası Liman İşçileri Birliği (ILA) işçi sendikası yüzde 77'lik bir zam talep ederken, işveren grubu Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) daha önce teklifini yüzde 50'lik bir artışa yükseltmişti.

Anlaşma, yaklaşık yarım yüzyıldır bu türdeki en büyük iş bırakma eylemini sona erdirdi. Böylece Maine'den Teksas'a kadar konteyner gemilerinin boşaltılmasını engellenmiş oldu.

Sendika ve liman işletmecileri, tüm çözülmemiş sorunları müzakere etmek için ana sözleşmelerini 15 Ocak 2025'e kadar uzatacaklarını belirten bir açıklama yaptı.

ABD liman grevinde tüm iş durdurma eylemleri sona erdi

Açıklamada, "Hemen geçerli olmak üzere, mevcut tüm iş durdurma eylemleri sona erecek ve Ana Sözleşme kapsamındaki tüm işler yeniden başlayacak" denildi.

Çözülmemiş ana konulardan biri ise işçilerin iş kayıplarına yol açacağını belirttiği otomasyon.

Sendika lideri Harold Daggett daha önce, Maersk ve onun Kuzey Amerika’daki APM Terminalleri gibi işverenlerin, işleri tehdit eden liman otomasyon projelerini durdurma taleplerini kabul etmediklerini söylemişti. ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, sendikayı destekleyerek liman işverenlerine tekliflerini artırmaları için baskı yapmış ve COVID-19 pandemisinden bu yana nakliye sektöründeki yüksek karları dile getirmişti.

Biden yaptığı açıklamada, geçici anlaşmanın güçlü bir sözleşme yolunda kritik ilerlemeyi temsil ettiğini söyledi.

Görüşmelere aşina bir kaynağa göre, günler süren görüşmelerin ardından, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jeff Zients Perşembe sabahı okyanus taşımacılığı şirketlerinin CEO'larıyla sanal bir toplantı düzenledi ve limanların açılarak kasırga toparlanma çabalarını hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Grev, güneydoğu eyaletlerinin ölümcül bir kasırganın ardından malzeme tedariki için mücadele ettiği bir dönemde başlamıştı. Beyaz Saray'ın üst düzey ekonomi danışmanı Lael Brainard, toplantıda taşıyıcılara grevi sona erdirmek için yeni bir teklifle masaya gelmeleri gerektiğini söyledi.

Taşıyıcılar öğleye kadar yeni bir teklif sunmayı kabul ettiler. Geçici Çalışma Bakanı Julie Su, taşıyıcılarla sendikayı masaya getirebileceklerini ve liderlerin sözleşmenin uzatılmasını kabul edeceklerini söyledi. Su, sendika liderlerinin onayını almak için New Jersey'de sendika liderleriyle bir araya geldi.