ABD Hazine Bakanı Yellen ABD'nin borçları hakkında konuştu

PAYLAŞ
  • ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Bana göre borcun gerçek faiz maliyetine bakmamız gerekiyor. Asıl yük budur.” dedi.
  • Yellen, ekonominin aynı seviyede kalması durumunda borçların yönetilebilir olduğuna dikkat çekti.
ABD Hazine Bakanı Yellen ABD'nin borçları hakkında konuştu
Reuters
İlgili Hisse

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Perşembe günü yaptığı açıklamada, artan ulusal borç hakkında konuştu.

CNBC'de yer alan habere göre Yellen, ekonominin aynı seviyede kaldığı sürece borçların yönetilebilir olduğunu söyledi.

ABD'nin 34,7 trilyon dolarlık borç yükünü yönetirken yüksek faiz oranlarının da yükü artırdığını söyleyen Yellen, "Borç, ekonominin büyüklüğüne göre istikrar kazanırsa makul bir yerdeyiz. Bana göre borcun gerçek faiz maliyetine bakmamız gerekiyor. Asıl yük budur.” dedi.

ABD'de 2024 mali yılında borcun net faiz maliyeti 601 milyar doları buldu. Bu da hükümetin sağlık, eğitim ve savunma hizmetlerine harcadığı tutarın dört katından daha fazla bir miktar demek.

ABD'nin kamu borcu 27,6 trilyon dolar

Birden fazla Kongre Bütçe Ofisi raporu, borç ve açıkların hızla artan maliyetleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Raporlar, önümüzdeki on yıl içinde kamuya ait ulusal borcun yeni bir rekor kıracağını belirtti. Borcun miktarı şimdilik yaklaşık 27,6 trilyon dolar.

Ulusal borcun kamunun GSYİH’ye oranı yaklaşık yüzde 97 civarında seyrediyor. Mevcut harcama oranlarıyla yakın zamanda yüzde 100′ün üzerine çıkması da bekliyor.

Biden'ın borç azaltma planı

Biden'ın durumu yönetmesine de değinen Yellen, "Başkan (Joe Biden) önümüzdeki mali yıl için sunduğu bütçede önümüzdeki on yılda bütçe açığının 3 trilyon dolar azaltılmasını öneriyor” dedi. Yellen'a göre bu, borç-gelir oranını sabit tumak için yeterli. Böylece faiz yükü de istikrara kavuşabilecek.

ABD'nin 2024 yılı bütçe açığı, 1,2 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor. 2023 yılında açığın toplamı 1,7 trilyon dolara ulaşmıştı.

Bu haftaki politika toplantısının ardından Fed, enflasyonda mütevazı bir ilerleme gördüğünü ancak faiz indirimine başlamaya hazır olmadığını söyledi.

Eski Fed Başkanı Yellen, merkez bankasının eylemleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı.