ABD ekonomisi için Trump mı, Harris mi daha fayladı olacak ? Goldman Sachs analiz etti
- Bankanın analizlerine göre, seçimlerden Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Demokrat müttefiklerinin zaferle çıkması, ABD ekonomisi için en olumlu sonuçları doğuracak.
- Buna karşın, Cumhuriyetçilerin Kongre'de zafer kazanması ve Eski Başkan Donald Trump'ın yeniden başkan olması durumunda, ülkenin ekonomik büyümesinin ciddi şekilde olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.
- Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Trump'ın Çin'e yüzde 50 veya daha yüksek gümrük vergileri önerisinin Amerikan ekonomisine ciddi zararlar vereceğini savunuyor.
Goldman Sachs'ın 2024 ABD başkanlık seçimlerine yönelik analizleri, ekonomik beklentiler açısından önemli farklılıklar ortaya koyuyor. Bankanın analizlerine göre, seçimlerden Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Demokrat müttefiklerinin zaferle çıkması, ABD ekonomisi için en olumlu sonuçları doğuracak.
Buna karşın, Cumhuriyetçilerin Kongre'de zafer kazanması ve Eski Başkan Donald Trump'ın yeniden başkan olması durumunda, ülkenin ekonomik büyümesinin ciddi şekilde olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.
Quarzt tarafından aktarılan bilgire göre, Goldman Sachs analistleri tarafından yayımlanan bir notta, Trump'ın olası zaferinin özellikle göçmenlere karşı daha sert politikalar uygulama ve Çin gibi ülkelerden gelen ithalatlara gümrük vergilerini artırma vaatlerinden kaynaklanan bir ekonomik daralma getireceği belirtiliyor. Analistler, Trump'ın zaferinin getireceği büyüme üzerindeki olumsuz etkinin, bu politikaların yaratacağı mali teşviklerden daha ağır basacağını öngörüyor. Özellikle gümrük vergilerinin artırılması ve göç politikalarının sıkılaştırılması, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen faktörler olarak öne çıkıyor.
Demokratların olası bir zaferi durumunda ise yeni harcamalar ve genişletilmiş orta gelirli vergi kredilerinin, yüksek kurum vergisi oranları nedeniyle azalan yatırımları dengeleyerek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinde hafif bir artışa yol açacağı tahmin ediliyor. Harris'in ekonomik planları arasında genişletilmiş Çocuk Vergi Kredisi'nin geri getirilmesi, yeni doğmuş bir çocuğu olan düşük ve orta gelirli ailelere 6.000 dolarlık yeni bir vergi kredisi oluşturulması ve düşük gelirli bireyler için vergilerin 1.500 dolara kadar düşürülmesi gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca Harris, yüksek reçeteli ilaç fiyatları, pahalı market faturaları ve Wall Street'in emlak sektöründeki spekülasyonlarına karşı da mücadele etmeyi vaat ediyor.
Goldman Sachs'a göre, Harris başkan olursa, ABD ekonomisinde iş büyümesi açısından da olumlu sonuçlar doğacak. Trump'ın bölünmüş bir hükümetle veya Cumhuriyetçilerin Kongre ve Beyaz Saray'ı ele geçirdiği senaryolara göre, Harris'in başkanlığında ayda 10.000 ila 30.000 daha fazla iş artışı sağlanacak. Ayrıca, göçün işgücüne katkısının Harris yönetimi altında daha fazla olacağı, ancak bu katkının Trump yönetiminde olası bir yavaşlamaya göre daha zayıf bir hızda gerçekleşeceği öngörülüyor.
Trump, ABD'ye ithal edilen tüm ürünlere yüzde 10 oranında bir gümrük vergisi uygulamayı öneriyor ve bunun Amerikan üretimini koruyacağını iddia ediyor. Ayrıca, 2017 vergi indirimlerinin uzatılmasını sağlayacak gelir artışını bu yolla elde etmeyi planlıyor. Ancak Goldman Sachs analistleri, %10'luk artışa şüpheyle yaklaşıyor ve Trump'ın özellikle Çin'den ve otomobil sektöründen gelen ithalatlara hızla yeni gümrük vergileri getireceğini tahmin ediyor. Başkan Joe Biden'ın Trump döneminde getirilen gümrük vergilerine dayanan bir direktifi sayesinde Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerinin yüzde 100'e çıkarılması planlanıyor.
Stiglitz: "Trump'ın gümrük vergilerine ilişkin önerisi ABD ekonomisine ciddi zararlar verecek"
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Trump'ın Çin'e yüzde 50 veya daha yüksek gümrük vergileri önerisinin Amerikan ekonomisine ciddi zararlar vereceğini savunuyor. Stiglitz, özellikle düşük ve orta gelirli Amerikalıların Çin mallarına olan bağımlılığına dikkat çekerek, bu gümrük vergilerinin yaşam maliyetini önemli ölçüde artıracağını, ekonomiyi şok etkisiyle sarsacağını ve enflasyonu körükleyerek Fed'in faiz oranlarını yükseltmesine yol açacağını belirtiyor.
Trump'ın ekonomik politikalarının, federal açığı önümüzdeki on yılda 5,8 trilyon dolar artıracağı öngörülüyor. Bu rakam, Pennsylvania Üniversitesi'nin Penn Wharton Bütçe Modeli'ne göre, Harris'in 1,2 trilyon dolar ekleyecek önerilerinden neredeyse beş kat daha fazla. Bu durum, Trump yönetiminin ekonomik politikalarının uzun vadede ciddi mali riskler barındırdığına işaret ediyor.