ABD, Çin'e yönelik vergi artışlarını netleştirdi: Çoğu 27 Eylül'de başlayacak

PAYLAŞ
  • ABD, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar, güneş panelleri ve stratejik ürünler için gümrük vergilerini önemli ölçüde artırma kararı aldı. Bu vergiler, yerli sanayiyi koruma amacıyla 27 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek.
  • Elektrikli araçlar için yüzde 100, güneş panelleri için yüzde 50, yarı iletkenler ve bataryalar için ise yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacak.
ABD, Çin'e yönelik vergi artışlarını netleştirdi: Çoğu 27 Eylül'de başlayacak

ABD, Çin'in devlet destekli aşırı üretim kapasitesine karşı stratejik yerli sanayiyi korumak istiyor. Bu kapsamda Çin'den ithal edilen bazı ürünlerden alınan gümrük vergilerinde sert artış planına nihai şekli verildi.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Reuters'a yaptığı açıklamada, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 100, güneş panellerine yüzde 50, çelik, alüminyum, elektrikli araç bataryaları ve minerallere yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergilerinin çoğu 27 Eylül'de yürürlüğe girecek.

USTR kararında, güneş panellerinde kullanılan polisilikon ve silikon plaka olmak üzere iki yeni kategoriyi de içeren Çin'in yarı iletkenlerine yüzde 50 oranında uygulanacak gümrük vergisinin 2025'te başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı Biden Çin'e uygulanan vergilerin artıralacağını açıklamıştı

ABD Başkanı Joe Biden mayıs ayında yaptığı açıklamada Çin'den ithal edilen çelik, alüminyum, yarı iletkenler, bataryalar, önemli mineraller, güneş panelleri ve vinçler de dahil olmak üzere 18 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergilerinde yüksek artış yapılacağını açıklamıştı.

USTR, lityum iyon piller, mineraller ve bileşenler üzerindeki gümrük vergisini sıfırdan yüzde 25'e çıkarma kararını değiştirmedi.

Elektrikli araç bataryalarına yönelik gümrük vergisi artış kararı, 27 Eylül'de, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi diğer tüm cihazlara yönelik artış ise 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.

Kaynak: Reuters