ABD, Çin'e yönelik gümrük tarifesi artışı için tarih verdi

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • ABD, Çin'den ithal edilen bazı stratejik ürünlere ilişkin gümrük vergilerini artırmaya hazırlanıyor.
  • Çin'den ithal edilen elektrikli araçlarda tarife oranı yüzde 100, güneş pillerinde ise yüzde 50 artacak.
  • ABD, uygulamanın 1 Ağustos itibariyle başlayacağını açıklarken Çin, 'kararlı önlemler' sözü verdi.
ABD, Çin'e yönelik gümrük tarifesi artışı için tarih verdi

ABD Ticaret Temsilciliği, Çin’e uygulanacak tarife artışı uygulaması için tarih açıkladı.

ABD, Çin’den ithal edilen bazı stratejik ürünlerin ‘adil olmayan’ uygulamalardan dolayı ekonomik bozulmaya neden olduğunu düşünüyor. Alınan gümrük vergilerini artırma kararıyla, bunun önüne geçilmesi hedefleniyor.

1 Ağustos'ta başlıyor

Reuters’ın haberine göre, bilgisayar çipleri, elektrikli araç bataryaları ve tıbbi malzemeler gibi ürünler için uygulanan gümrük vergileri 1 Ağustos itibarıyla artırılacak.

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump’ın uyguladığı tarifeleri uygulamaya devam ederken, diğer tarifeleri de artıracak. Bunlar arasında elektrikli araç vergilerinin yüzde 100’e, yarı iletken vergilerinin ise yüzde 50’ye çıkarılması var.

Vergileri artırma planı, kritik minerallerden elektirkli araçlara, çelik ve alüminyumdan bataryalara kadar birçok stratejik ürün için yaklaşık 18 milyar dolarlık ithalatı kapsıyor.

ABD Sayım Bürosu'nun istatistiklerine göre ABD, 2023 yılında Çin'den 427 milyar dolar ürün ithal etti. Buna karşılık 148 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştirildi. Bu da ABD için giderek daha hassas bir konu haline gelen bir ticaret açığı demek.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, uygulanan vergi artışlarını yerinde bulsa da güneş enerjisi üretim ekipmanı da dahil, endüstriyel makine ithalatı kategorisi için tarife istisnaları yapılmasını önerdi.

Çin, 'kararlı önlemler' sözü verdi

Çin bu artışı kınıyor.

Ülke, çıkarlarını korumak için kararlı önlemler alma sözü verdi. ABD’nin uyguladığı önlemlerin ters etki yarattığını söyleyen Çin, küresel ekonominin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

ABD Ticaret Temsilciliği de şirketlerin makine muafiyeti alabilmek için ayrı bir bildirimde bulunabileceğini söyledi. Ancak verilen herhangi bir muafiyet, 31 Mayıs 2025’te sona erecek.