ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi

PAYLAŞ
  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden çekildiğini açıkladı.
  • Biden, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Niyetim yeniden seçilmek olsa da geri çekilmemin ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum" dedi.
  • Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris için desteğini de açıkladı.
ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi
Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. Başkan adayı Donald Trump ile girdiği münazaranın ardından Biden'ın adaylık tartışmaları da alevlenmişti. X hesabı üzerinden adaylıktan çekildiğini duyuran Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in adaylığı için de desteğini açıkladı.

Biden, "Niyetim yeniden seçilmek olsa da geri çekilmemin ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum" dedi ve bu hafta kararı hakkında daha fazla detay vereceğini söyledi.

Başkanın kararı, seçim gününe dört aydan az bir süre kala başkanlık yarışında Demokratlar için yeni bir parde açtı. Bundan sonra gözler Demokrat Parti'de olacak.

Bir sonraki adayın Donald Trump ve Senatör JD Vance’e karşı rekabet etmesi, bağışçıları, delegeleri ve bir yandan da seçmenleri ikna etmesi gerekecek.

ABD'de yapılan son ankette, Demokratların yüzde 79'u Başkan Joe Biden'ın seçimden çekilmesi durumunda yardımcısı Kamala Harris'in başkan adayı olarak gösterilmesini destekliyordu.

Biden'ın yaptığı açıklamada şu açıklamalar dikkat çekti:

"Son üç buçuk yılda, bir ulus olarak büyük ilerlemeler kaydettik.

Bugün Amerika dünyanın en güçlü ekonomisine sahip. Ulusumuzu yeniden inşa etmek, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerini rekor sayıda Amerikalıya ulaştırmak için tarihi yatırımlar yaptık. Zehirli maddelere maruz kalan bir milyon gaziye kritik derecede ihtiyaç duydukları bakımı sağladık. Son 30 yılın ilk silah güvenliği yasasını çıkardık. İlk Afro-Amerikan kadını Yüksek Mahkeme'ye atadık ve dünya tarihindeki en önemli iklim mevzuatını geçirdik.

Birlikte, bir asırda bir yaşanan pandemiyi ve Büyük Buhran'dan bu yana en kötü ekonomik krizi atlattık. Demokrasimizi koruduk ve muhafaza ettik ve dünyadaki ittifaklarımızı güçlendirdik.

Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuru oldu ve yeniden seçilme niyetim olmasına rağmen, partim ve ülkem için en iyisinin istifa etmek ve kalan görev sürem boyunca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmak olduğuna inanıyorum.

Kararım hakkında daha fazla detay vermek üzere bu hafta ulusa sesleneceğim.

Şimdilik, yeniden seçilmem için bu kadar çok çalışan herkese en derin şükranlarımı sunuyorum. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e bu işte olağanüstü bir ortak olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Bana duyduğunuz güven ve inanç için Amerikan halkına kalpten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bugün her zaman inandığım şeye inanıyorum: Amerika'nın birlikte yaptığında yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Sadece Birleşik Devletler olduğumuzu hatırlamamız gerekiyor."

Biden'ın yerine geçebilecek olası adaylar kimler?

Başta başkan yardımcısı Kamala Harris var. Halihazırda Biden’ın yardımcısı olan Harris, parti içinde popüler bir isim. Üreme hakları konusundaki güçlü duruşu ve Biden’a olan sadakatiyle tanınıyor.

Biden da adaylıktan çekilme açıklamasının hemen ardından Harris'e olan desteğini yine X hesabı üzerinden şu sözlerle duyurdu:

"Demokrat arkadaşlarım, adaylığı kabul etmeme ve görev süremin geri kalan kısmında tüm enerjimi Başkanlık görevlerime odaklama kararı aldım. 2020'de parti adayı olarak ilk kararım Kamala Harris'i Başkan Yardımcım olarak seçmekti. Bu verdiğim en iyi karardı. Bugün, Kamala'nın bu yıl partimizin adayı olmasına desteğimi sunmak istiyorum. Demokratlar; bir araya gelip Trump'ı yenmenin zamanı geldi. Bunu yapalım."

Listenin devamı ise şöyle:

Michigan Valisi Gretchen Whitmer: İki dönemdir görevde olan ve popülerliği artan Whitmer, Michigan'da ilerici politikalar için başarılı kampanyalar yürüttü. 2028 başkanlık seçimleri için potansiyel bir aday olarak görülüyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom: Biden’ın güçlü destekçilerinden biri olan Newsom, ulusal düzeyde tanınıyor. Medya varlığı ve muhafazakar figürlerle yaptığı tartışmalarla biliniyor. Kamuoyu önünde Biden'ı desteklemesine rağmen kendi siyasi hırsları da bulunuyor.

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg: Eski başkan adayı olan Buttigieg, güçlü iletişim becerilerine sahip ve görev süresi boyunca birçok kamu krizini etkili bir şekilde yönetti. Başkanlık hırsları açıkça biliniyor.

Pennsylvania Valisi Josh Shapiro: Anahtar bir salıncak eyaletinde yüksek onay oranlarına sahip olan Shapiro, iki partili işbirliği ve hızlı altyapı onarımlarıyla tanınıyor. Gelecekteki başkanlık adayları arasında gösteriliyor.

Illinois Valisi JB Pritzker: Trump'a karşı sert eleştirilerde bulunan ve Biden'ı savunan Pritzker, Illinois'de önemli ilerici gündem maddelerini tamamladı. Sosyal medyada güçlü bir varlığı olan milyarder iş insanı.

Diğer dikkat çeken isimler:

Kentucky Valisi Andy Beshear
Maryland Valisi Wes Moore
Senatörler Amy Klobuchar ve Cory Booker
Georgia Senatörü Raphael Warnock

ABD başkanlık seçimleri 2024