ABD Adalet Bakanlığı TikTok dosyasını detaylandırdı

PAYLAŞ
  • TikTok'un ABD'de yasaklanması ya da satılması bir süredir gündemde. ABD Adalet Bakanlığı da TikTok ile ilgili mahkeme dosyalarının detaylarını paylaşarak platformun veri topladığını söyledi.
ABD Adalet Bakanlığı TikTok dosyasını detaylandırdı
Fotoğraf: Reuters

TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcıların hassas konulardaki görüşleri hakkında veri topladığını söyleyen Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, platformun ayrıca içerikleri sansürlediğini de belirtti.

Bakanlığın bahsettiği hassas konular arasında BD'li kullanıcıların silah kontrolü, kürtaj ve din hakkındaki görüşleri yer alıyor.

The Wall Street Journal'ın haberine göre Adalet Bakanlığı, TikTok'un mayıs ayında açtığı federal bir davaya yanıt olarak mahkeme dosyalarında ayrıntıları kamuoyuna açıkladı. TikTok'un davası, TikTok'un satışını ya da yasaklanmasını gerektiren yeni yasanın birçok Amerikalının ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği iddiasına dayanıyordu.

Adalet Bakanlığı, TikTok'un hassas görüşleri takip ettiğine ilişkin çıkarımlarını bir yazılıma dayandırdı. Şirketin bu bilgileri toplamak için bir yazılım kullandığı iddia edildi. Adalet Bakanlığı ayrıca TikTok'un geçmişte ByteDance'in talimatıyla içerik sansürleme ve algoritmasını manipüle etme geçmişine sahip olduğuna da dikkat çekti.

Bir yetkili, "TikTok ABD, kendi itirafına göre, yalnızca Çinli kuruluşların aldığı içerik denetleme kararları için bir aracıdır" dedi.

TikTok ise daha önce yaptığı açıklamalarda kişilerin gizliliğinin ve güvenliğinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu söylemişti.

Şirket daha önce yaptığı açıklamalarda ABD'deki algoritmasının ABD ortağı Oracle'da saklandığına dikkat çekmişti. Ayrıca algoritmanın ABD'li kullanıcı verileri üzerinde eğitildiğini söylemişti. Denetlemelerin ABD Veri Güvenliği olarak adlandırılan birim içindeki çalışanlar tarafından yapıldığını açıklayan TikTok, bu operasyon için 1,5 milyar dolar harcadığını vurgulamıştı.

Adalet Bakanlığı, TikTok'un ABD'li kullanıcı verilerini ABD'deki sunucularda saklama önerisinin, verileri korumak için yeterli olmadığını, bunun bir nedeninin de TikTok çalışanlarının bilgi paylaşımı için ByteDance tarafından geliştirilen yazılıma güvenmeleri ve zaman zaman bu yazılım üzerinden önemli miktarda kısıtlı ABD kullanıcı bilgisini Çin'deki meslektaşlarına göndermeleri olduğunu belirtti.

Pew Araştırma Merkezi'ne göre, 18 ila 29 yaş arasındaki ABD'li yetişkinlerin yarısından fazlası TikTok kullanıyor.