ABD Adalet Bakanlığı: Google'ın Chrome'u satması gerekiyor

PAYLAŞ
  • ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın tekelci faaliyetlerini sonlandırmak adına Chrome tarayıcısının satılmasını ve Android işletim sistemine kısıtlamalar getirilmesini önerdi.
  • Google, teklifin tüketicilere ve ABD'nin teknoloji liderliğine zarar vereceğini söyledi.
ABD Adalet Bakanlığı: Google'ın Chrome'u satması gerekiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DoJ), Google’ın piyasa hakimiyetini kırmak amacıyla hazırladığı 23 sayfalık bir belgede, şirketin bölünmesini ve bazı önemli ürünlerinin satılmasını önerdi. Bu kapsamda Chrome tarayıcısının satılması ve Android işletim sistemine kısıtlamalar getirilmesi gündemde.

Bakanlık, bu hamlelerin Google’ın arama motoru üzerindeki tekelini sonlandıracağını ve rakip arama motorlarının daha adil bir rekabet ortamında faaliyet göstermesini sağlayacağını belirtti.

DoJ avukatları, Chrome’un satılmasının, kullanıcıların internetle bağlantı kurduğu önemli bir kapının Google’ın kontrolünden çıkmasını sağlayacağını savundu. Ayrıca, Android’in Google’ın arama motorunu kayırmayı bırakması gerektiği ifade edildi. Aksi takdirde, Google’ın mobil işletim sistemi Android’i de elden çıkarması gerektiği öne sürüldü. Bakanlık ayrıca, arama sonuçlarının bağımsız şekilde dağıtılmasını ve Google’ın, rakip arama motorları ile yapay zeka girişimlerine destek olmak amacıyla tıklama ve sorgu verilerini satmasını önerdi.

Google'dan sert tepki

Google, kendi blogu Keyword üzerinden yaptığı açıklamada, DoJ’nin teklifini “şoke edici” olarak nitelendirdi ve bunun hem tüketicilere hem de ABD’nin teknoloji liderliğine zarar vereceğini savundu.

Google’ın Küresel İşler Başkanı ve Baş Hukuk Yetkilisi Kent Walker, "DoJ, Amerikalılara ve Amerika'nın küresel liderliğine zarar verecek radikal bir müdahaleci gündemi zorlamayı seçti" dedi. Walker, bu önerilerin yalnızca arama motoru değil, kullanıcıların günlük hayatında yaygın şekilde kullandığı birçok Google ürününü olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Google’a yönelik bu süreç 2020 yılında, Adalet Bakanlığı ve birçok eyaletin, şirketin cihaz üreticilerine milyarlarca dolar ödeyerek arama motorunu varsayılan hale getirdiği iddiasıyla dava açmasıyla başladı. Bu yılın ağustos ayında, federal yargıç Amit Mehta, Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini kötüye kullanarak rekabetüstü fiyatlar talep ettiğini ve bir tekelci olduğunu tespit etti.

Şu anda Google, dünya çapında yapılan aramaların yüzde 90’ından fazlasını kontrol ediyor ve günde yaklaşık 9 milyar arama gerçekleştiriyor.

Adalet Bakanlığı’nın Google’ın bölünmesine yönelik önerileri yargıcın kararına dayanıyor olsa da bakanlığın yaklaşımı gelecekteki yönetim değişikliklerinden etkilenebilir. Google, önerilere tepki gösterirken, ulusal güvenlik riskleri, yabancı şirketlere bilgi ifşası ve hükümetin teknolojiye müdahalesi gibi konulara dikkat çekti.