AB yeni elektronik sınır kontrollerini erteleyecek
Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği'nin yeni elektronik sınır sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemi'nin (Entry/Exit System - EES) devreye alınması, Almanya, Fransa ve Hollanda'nın sistemlerin henüz hazır olmadığını vurgulayan uyarıları nedeniyle bir kez daha ertelenecek. Görüşmelere katılan iki yetkilinin verdiği bilgilere göre, bu üç ülke Avrupa Komisyonu'ndan seyahatlerin aksaması ve bilgisayar sistemlerinin aşırı yüklenmesi endişeleri doğrultusunda, sistemi başlatma planlarını gözden geçirmesini talep etti.
AB'nin elektronik sınır sisteminden etkilenen yolcu trafiğinin yüzde 40'ını bu üç ülke oluşturuyor. Avrupa Komisyonu, daha önce birçok kez ertelenen bu sistemi, Almanya, Fransa ve Hollanda'nın onayı olmadan yürürlüğe koymayı başaramadı. Özellikle havaalanları ve havayolları, yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle göçmenlik bürolarında ciddi kuyruklar oluşabileceği uyarısında bulunmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte, AB vatandaşı olmayan kişilerin AB'ye ilk girişlerinde parmak izi ve yüz taraması gibi biyometrik verilerinin kaydedilmesi zorunlu hale gelecek.
Konuya yakın yetkililere göre, geçtiğimiz Perşembe günü AB İçişleri Bakanları toplantısında İçişleri Komiseri Ylva Johansson, bakanlara, planlanan 10 Kasım tarihinin gerçekçi olmadığını belirtti. Ayrıca komisyonun, daha geç bir tarihi değerlendireceğini söylediği aktarıldı. Dört yetkiliye göre, komisyon, sistemin bir kerede değil aşamalı olarak hayata geçirilmesini de gündeme getirdi. Bir AB diplomatı, bu aşamalı yaklaşımın Fransa, Almanya ve Hollanda tarafından kabul edildiğini ve AB başkanlığına sahip Macaristan'ın da bu yöntemi desteklediğini ifade etti.
Ancak, bu aşamalı geçişin yasal bir değişiklik gerektireceği belirtiliyor. Mevcut düzenlemeler, biyometrik sınır kontrollerinin her üye ülkede aynı anda devreye alınmasını zorunlu kılıyor. Bu yüzden komisyon, yasal düzenlemeleri değiştirmek için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun onayını almak durumunda kalacak. Yetkililer, bu süreçte söz konusu değişikliklerin aylar sürebileceğini belirtiyor.
Alternatif olarak komisyon, "uygulama yasası" çıkararak aşamalı bir başlangıcı kolaylaştırmayı da düşünebilir. Bu konuların yanı sıra yasal adımlar ve yeni olası başlangıç tarihi, yeni sınır sistemini yürütmekle sorumlu AB ajansı EU-Lisa'nın gelecek hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısında ele alınacak.
Almanya İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, EU-Lisa'nın merkezi bilgisayar sisteminin henüz yeterli istikrar ve işlevselliğe sahip olmadığını ve bu sebeple gerekli testlerin yapılamadığını belirtmişti. Kasım ayı için planlanan yeni başlangıç tarihinin bir kez daha ertelenmesi, bu sistemin devreye girmesinin 2025'e sarkabileceği ihtimalini artırıyor.