AB Komisyonu: X, AB'nin çevrimiçi içerik yasasını ihlal ediyor

PAYLAŞ
  • Komisyon bir süredir, X'in Dijital Hizmetler Yasasını ihlal edip etmediğini değerlendirmek için soruşturma yapıyordu.
  • Soruşturmanın sonucunda X'in yasayı ihlal ettiği ön kararına varıldı.
AB Komisyonu: X, AB'nin çevrimiçi içerik yasasını ihlal ediyor
Fotoğraf: AA

AB Komisyonu, Elon Musk'ın sosyal medya platformu X'in Avrupa Birliği'nin çevrimiçi içerik yasasını ihlal ettiği ön kararına vardı.

Komisyon bir süredir, X'in Dijital Hizmetler Yasasını ihlal edip etmediğini değerlendirmek için soruşturma yapıyordu. Yasa, platformların yasadışı içeriği nasıl ele aldığına odaklanırken, içerik moderasyonu ve reklamcılık konusunda şeffaflık sunmalarını da istiyor.

X'in içerik uygulamalarıyla ilgili üç şikayet tespit ettiğini söyleyen Komisyon, bunun şirketin dünya çapındaki toplam yıllık cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezasına yol açabileceğini belirtti.

Musk, 2022'de Twitter'ı satın aldıktan sonra şirketi borsadan çıkarmıştı. Artık X'in mali performans verileri kamuya açık değil.

Komisyon, X'in mavi onay işareti özelliğinin tasarımı ve işleyişinin yasadışı bir doğrulama aracı olduğunu belirtti. Buna gerekçe olarak da herkesin onay işaretini almak ve doğrulanmış statüsü kazanmak için ödeme yapabileceğini ve bunun da kullanıcıları aldatıyor olmasını gösterdi.

Komisyon, "Bu durum, kullanıcıların, hesapların ve etkileşimde bulundukları içeriğin gerçekliği konusunda özgürce ve bilinçli bir şekilde karar verme yetisini olumsuz etkiliyor" dedi.