4,5 saatlik Şimşek-Karatepe zirvesi

PAYLAŞ
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki görüşme yaklaşık 4,5 saat sürdü.
  • Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Karatepe, "Dört ana başlıkta önerilerimizi sunduk. Asgari ücret ve emekliye zam talebimizi ilettik" dedi.
4,5 saatlik Şimşek-Karatepe zirvesi
AA

cnbce.com/AA/Reuters - Ankara'da önemli bir görüşme gerçekleşti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile makamında bir araya geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

4,5 saat sürdü

Yaklaşık 4,5 saat süren görüşmenin ardından Bakan Şimşek, Karatepe'yi aracına kadar uğurladı.

Görüşmeye ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi'nde yaptığı zirvede alınmıştı.4,5 saatlik Şimşek-Karatepe zirvesi - Resim : 1

CHP görüşmede asgari ücret ile emekli maaşlarının artırılması ve TÜİK'in enflasyon hesaplamalarında daha şeffaf olması başta olmak üzere çeşitli talep ve önerileri Şimşek'e ileteceklerini söylemişti. CHP ayrıca gelir dağılımındaki bozulmayı tersine çevirmek için önerilerini aktaracaklarını da belirtti.

CHP'nin ele alacağı diğer konular ve iletilecek talepler arasında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) sözleşmeleri ve bunların kamu yararı ortaya çıkaracak şekilde güncellenmesi, kamu ihalelerine müdahale imkanı veren kanun değişikliklerinin kaldırılması, dolaylı vergilerin toplam vergilerde yüzde 65'e varan payının azaltılması ve Türkiye Varlık Fonu'nun Sayıştay denetimine imkan verecek şekilde bütçe kapsamına alınması yer alıyordu.

Karatepe'den görüşmeye ilişkin açıklama

Karatepe, görüşmeye ilişkin CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. "Görüşmede dört ana başlıkta talep ve görüşlerimizi ilettik" diyen Karatepe, bunları asgari ücrete ara zam, emekli maaşlarının ciddi oranda artırılması, tarımsal desteklerin ve tarımsal ürün fiyatlarının güncellenmesi ile vergide adaletsizliğin giderilmesi olarak sıraladı.

CHP'li Karatepe'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Asgari ücret ve emekliye zam talebimizi ilettik. Asgari ücrete zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. Emekli aylıklarında artışın da zorunlu olduğunu ilettik. Yasadan gelen artışın yeterli olmadığını ve bunun üzerinde ilave bir artış yapılması gerektiğini söyledik. Tarımın bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu ilettik. Çiftçilere yeterli desteğin verilmesi gerektiğini ilettik.

Vergide adaletin sağlanması konusundaki görüşlerimizi de paylaştık. Ödenen verginin ekonomik güçle ilişkili olmadığını ifade ettik. Gelir vergisi dilimleri belirlenirken asgari ücret düşülerek belirlenmiyor. Ocak maaşı ile aralık maaşı arasındaki fark olduğunu ifade ettik. Vergi dilimi belirlenmesinde asgari ücret düşülmesinden sonraki kısmın dikkate alınmasını ifade ettik.

Emekli bir vatandaş maaşı yetmediği için ek hesaptan aylık para çekiyor yüzde 5 faiz ödüyor, yüzde 30'u kadar da vergi ödüyor. Bu kadar vergi yükü yüklenmesi kabul edilebilri olmadığını bunun sıfırlanması gerektiğini ifade ettim. Kredi kartları ve KMH'lardaki faizi oranlarının makul seviyelere indirilmesini talep ettim.

TÜİK'in açıkladığı verilere ilişkin eleştirilerimiz olduğunu ifade ettik. Verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledim. TÜFE endeksinde yer alan 406 maddenin fiyatlarının yayınlanmadığını biliyoruz. TÜİK verilerine olan şüphenin kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir hakem kurulu gibi bir heyet oluşturun, verileri şeffaf bir şekilde incelesinler."

"Asgari ücretin artacağı yönünde izlenim edinmedim"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karatepe, asgari ücret ve emekli zammına ilişkin soruyu, "Asgari ücretin artırılacağı konusunda bir izlenim edinmedim. Bunun bir zorunluluk olduğunu ifade ettim. Emekli zammında artışın enflasyon oranıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ettim. Bakan dinledi, biz de takipçisi olacağız" şeklinde yanıtladı.