237 yıllık ABD Anayasası'nın kopyası 9 milyon dolara satıldı

PAYLAŞ
  • Dünyada sadece sekiz adet olduğu bilinen 237 yıllık bir ABD Anayasası kopyası açık artırmaya çıktı. Açık artırma sadece yedi dakika sürdü.
237 yıllık ABD Anayasası'nın kopyası 9 milyon dolara satıldı

Yaklaşık iki yıl önce Kuzey Karolina’da tarihi bir binada, nadir bulunan bir ABD Anayasası kopyası bulundu. Bulunan anayasa kısa süre önce bir açık artırmada 9 milyon dolara satıldı.

1787’de, sömürge devletlerinden gelen delegelerin Anayasa Konvansiyonu'nda buluşarak ABD federal hükümetinin kurucu belgesini hazırladığı dönemde basılan bu kopyadan, dünyada sadece sekiz tane kaldığı biliniyor. Kopyalardan yedisi kamu mülkiyetinde.

ABD Anayasası'nın kopyası yedi dakikada satıldı

Kimliği açıklanmayan alıcı telefonla teklif verirken, teklif artışları 50 bin dolar olarak belirlendi ve satış yalnızca yedi dakika sürdü.

Anayasa kopyası, 2022’de, belge yazıldığı dönemde Kuzey Karolina valisi olan Samuel Johnston’a ait tarihi bir plantasyonda bulundu. Aynı mülkten 1983 yılında çıkarılan bir Bağımsızlık Bildirgesi kopyası 412 bin 500 dolara satılmıştı, ancak Anayasa kopyası o dönemde fark edilmemişti.

Taslak Anayasa’nın yanında, ilk Amerikan başkanı George Washington’un, eyaletlere belgeyi onaylamaları için gönderdiği imzalı bir mektup da keşfedildi. Washington mektubunda şu sözlere yer veriyordu:

"Bağımsız egemenlik haklarını güvence altına alırken, herkesin çıkarları ve güvenliği için bireyler, özgürlüğün bir kısmından vazgeçmelidir ki geri kalanını koruyabilsinler."

ABD Anayasası'nın benzer bir kopyası en son 1891’de açık artırmaya çıkmıştı ve 400 dolara satılmıştı.