2047’de gelişmiş ülke olmak isteyen Hindistan’ın önündeki 4 kritik problem

PAYLAŞ
  • Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2047'de gelişmiş ülke olma hedefini sürdürürken, ülkenin önünde dört kritik problem bulunuyor: yetersiz altyapı yatırımları, yüksek teknoloji üretimi, yüksek işsizlik oranları ve yabancı yatırım çekme zorlukları. Ekonomik büyüme için bu sorunların çözülmesi gerek.
2047’de gelişmiş ülke olmak isteyen Hindistan’ın önündeki 4 kritik problem
Reuters
İlgili Hisse

Hindistan Başbakanı Narendra Modi seçimlerde kan kaybetse de sandıktan ilk sırada çıkmayı başardı. CNBC’de yer alan analize göre Modi 2014 yılından beri ülkeyi yönetse de özellikle son 2 senede Hindistan’ı gelişmiş bir ekonomi yapacağını duyuruyor.

Dünya Bankası verilerine göre Hindistan’da kişi başına düşen milli gelir yıllık 2400 ABD doları seviyesinde. Bazı ekonomistler gelişmiş ülke standardı için kişi başına 15 bin dolar seviyesini baraj olarak kabul etse de gelişmiş ülke statüsünde yer alan ekonomilerde gelir ortalama 25 bin doların üzerinde seyrediyor.

Modi ve liderliğini yaptığı Hindistan Halk Partisi’nin kurduğu ittifak ülkedeki büyüme rüzgarını sürdürmek istiyor.

Analistlere göre Modi güç kaybetse de alacağı yeni destekler ekonomi programından sapmalara neden olmayacak. Buna rağmen Hindistan 2047’de gelişmiş ülke statüsüne sahip olmak istiyorsa önünde gözardı edilemeyecek dört büyük problem duruyor.

Altyapı yatırımları

Hindistan, ekonomisini geliştirmek isteyen bütün ülkeler gibi geniş bir altyapı ağı oluşturmaya başladı. Ülkedeki otoyol ve tren ağı genişletilip modernleştirilirken havayolu taşımacılığı da ivme kazandı. Danışmanlık firması EY’nin tahminlerine göre Hindistan 2047 yılında 26 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olacak. Hindistan’da 10 yıldır geniş bir altyapı ağı kurulsa da bu alanda Çin’in oldukça gerisinde. Analistler Hindistan’ın yabancı yatırımcı çekmeye devam etmesi için altyapı ağını daha da geliştirmesi gerektiği düşüncesinde.

Şubat ayında ortaya konulan bütçeye göre 2025 yılında ülke genelinde çoğu tren ve havalimanı yapımına harcanacak olan 135 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Hindistan hükümeti son yıllarda arazileri altyapı projeleri için dönüştürürken sorun yaşamıyordu ancak seçim sonrası güç kaybeden yeni hükümetin bu alanda zorluk yaşayabileceği ifade ediliyor.

Yüksek teknoloji üretimi

Hindistan yönetimi üretim konusunda uzun yıllardır komşusu Çin’le büyük bir rekabet içerisinde. Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan sadece ucuz işgücü olarak değil aynı zamanda çip üretimi gibi yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde de Çin’i geride bırakmak istiyor.

Çin’in coronavirüs pandemisinde sert karantina önlemleri almasıyla Apple ve Google gibi akıllı telefon şirketleri üretimlerinin bir kısmını Hindistan’a kaydırmaya başlamıştı.

Çip üreticisi Micron Technology de 2025 itibarıyla Hindistan’da üretime başlayacağını duyurdu.

Counterpoint’in araştırmasına göre 2019 yılında 23 milyar dolar büyüklüğünde olan Hindistan’ın çip pazarının 2026’da 64 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Yüksek işsizlik oranları

Yüksek işsizlik oranı dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan için en büyük problemler arasında yer alıyor. Ülke hızla gelişirken ara eleman eksikliği günden güne artış gösteriyor. Analistlere göre ülke halihazırda bir yetenek sorunuyla karşı karşıya ve bu problem 2030’lu yılların ortalarına kadar devam edecek.

Resmi verilere göre Nisan 2024’te ülkedeki işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puan yükselerek yüzde 8,1’e çıktı.

Seçim öncesi anketlerde işsizlik halkın en büyük problemi olarak ortaya çıkmıştı.

Yabancı yatırımlar

Hindistan borsası yaklaşık 5 trilyon dolar büyüklüğüyle Asya’daki en büyük üçüncü borsa unvanını taşıyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca borsa büyüklüğünün 40 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor.

CNBC’ye konuşan analistler ülkeye doğrudan gelen yabancı yatırımların artması gerektiğini savunuyor. Goldman Sachs’ın ülke analistlerine göre Fed’in yüksek faizleri Hindistan gibi ekonomilere yatırımı yavaşlatmış durumda. Fed’in faiz indirimlerinin ardından ülkeye gelecek olan doğrudan yatırımların artması bekleniyor. Cambridge Associates’e göre Hindistan’ın yabancı yatırım çekebilmek için halen gidecek uzun bir yolu var. Özellikle 2017 sonrası yapılan düzenlemelerle ülkenin sorunlu bankacılık yapısının iyileştirildiği ve bu alanlarda büyük yatırımlar görülebileceği ifade edildi.