2024'ün en büyük üç şirket satışı

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Küresel birleşme ve satın almalar yılın ilk çeyreğinde yüzde 30 artış gösterdi.
  • Dünya genelinde 755 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşti.
  • Yıla damga vuran üç anlaşma finans, teknoloji ve enerji sektöründe görüldü.
2024'ün en büyük üç şirket satışı

Küresel birleşme ve satın almalar 2023'teki kötü gidişatın ardından yılın ilk çeyreğinde toparlandı.

Dealogic'in verilerine göre, toplam birleşme ve satın almalar dünya çapında yüzde 30 artışla 755,1 milyar dolara ulaştı. Değeri 10 milyar doları aşan işlem sayısı geçen yıla 5'ken bu yıl 14'e çıktı.

ABD'deki birleşme ve satın alma hacimleri yüzde 59 artışla 431,8 milyar dolara yükseldi. Avrupa'daki işlemler yüzde 64 artarken, Asya Pasifik hacimleri yüzde 40 düştü.

En büyük satın almalar

Bu yılın şu ana kadarki en büyük üç satın alması finans, teknoloji ve enerji sektöründe gerçekleşti.

35 milyar dolarlık dev satış

Yılın en büyük satın alması finans sektöründe yaşandı. ABD'li banka Capital One'ın finansal hizmetler şirketi Discover'ı 35,3 milyar dolara satın alması 2024'ün şu ana kadar en büyük şirket satışı oldu.

Satışın tamamlanmasıyla kurulacak şirketin, varlıkları açısından ABD'nin altıncı büyük bankası olması bekleniyor.

İkinci büyük satın alma teknolojide

İkinci büyük satın alma teknoloji sektöründe görüldü. ABD merkezli yarı iletken tasarım ve yazılım şirketi Synopsys, mühendislik yazılımı geliştiren Ansys'le 35 milyar dolara satın alma anlaşması yaptı.

Bu anlaşma teknoloji sektöründeki en büyük anlaşmalardan biri olarak kayda geçti. Çip üreticisi Broadcom, geçen yıl yazılım üreticisi VMware'i 69 milyar dolarlık bir anlaşmayla devralmıştı.

Bir büyük anlaşma da enerjide

ABD merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Diamondback Energy, petrol ve doğalgaz üreticisi Endeavor Energy Resources ile yaklaşık 26 milyar dolarlık birleşme anlaşması imzaladı.

Birleşme sonucu oluşan şirket, Exxon Mobil ve Chevron'un ardından Batı Teksas ve New Mexico'daki Permiyen havzasındaki 3. büyük petrol ve gaz üreticisi konumuna gelecek.