2024'ün başından bu yana işten çıkarma yapan şirketler

PAYLAŞ
  • Dev şirketler 2023 yılında gerçekleştirdikleri işten çıkarmalarla dikkat çekti. Şirketler için işten çıkarma dalgası 2024'te de devam ediyor. Yılın başından bu yana birçok şirket işten çıkarma planlarını açıkladı.
2024'ün başından bu yana işten çıkarma yapan şirketler

Geçen yıl yaşanan ağır işten çıkarmaların ardından, bu yıl da şirketler teknoloji, medya, finans, üretim ve perakende sektörlerinde işten çıkarmalara devam ediyor.

IBM, Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri; Goldman Sachs, Citi ve BlackRock gibi finans liderleri; PwC gibi muhasebe şirketleri; Pixar ve Paramount gibi eğlence devleri; Tesla, Dow ve Nike gibi kurumsal devler, işten çıkarma yapacaklarını duyurdu.

Aralık ayının sonunda yapılan ResumeBuilder anketine göre, iş dünyası liderlerinin neredeyse yüzde 40'ı bu yıl işten çıkarmalar bekliyordu.

Ankete katılanların belirttiği bir diğer önemli faktör ise yapay zekaydı. Yaklaşık her 10 liderden 4'ü, çalışanları yapay zeka ile değiştirirken işten çıkarmalar yapacaklarını söyledi. Geçen yıl, Dropbox, Google ve IBM yapay zeka ile ilgili işten çıkarmalar açıkladı.

2024 içinde işten çıkarma duyuran şirketler

İşten çıkarma duyuran şirketler arasında Shell'den Tesla'ya, Nike'tan Amazon'a birçok dev var.

TikTok

TikTok, içerik denetleme stratejisinde değişiklikler kapsamında çeşitli lokasyonlarda çalışanlarını azaltıyor.

Şirket sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada, politika ihlali yapan içeriklerin yüzde 80'inin artık otomatik teknoloji aracılığıyla kaldırıldığını söyledi.

Şirket, hangi pozisyonların tam olarak ortadan kaldırıldığına dair ayrıntı vermedi ancak Reuters'a yaptığı açıklamada kesintilerin "yüzlerce" çalışanı etkileyeceğini belirtti.

PwC

PwC, çalışanlarının yaklaşık yüzde 2,5'ine denk gelen 1,800 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Kesintiler, ortaklardan yönetici direktörlere kadar olan personeli etkileyecek.

PwC'nin ABD operasyonlarından sorumlu müdürü Tim Grady, Business Insider'a gönderdiği e-postada, "Rekabetçi kalmak ve işimizi geleceğe konumlandırmak için firmamızın alanlarını dönüştürmeye devam ediyoruz ve stratejimizi daha iyi desteklemek amacıyla iş gücümüzü yeniden yapılandırıyoruz" dedi.

Nike

Nike, Aralık 2023 kazanç çağrısında maliyetleri azaltma planlarını açıkladı ve satışlardaki yavaş büyümeye işaret etti. Bu çağrı, Nike'ın hisse senedinin düşmesine yol açtı.

Nike CFO'su Matt Friend, aralık ayında, "Dünyada daha temkinli tüketici davranışlarının göstergelerini görüyoruz" dedi. Şirketin şubatta 1.600 kişiyi işten çıkaracağı açıklanmıştı.

Google

10 Ocak'ta Google, merkezi mühendislik bölümündeki yüzlerce çalışanını ve sesli asistan üzerinde çalışan donanım ekiplerini işten çıkardı.

Etkilenen bazı çalışanlara gönderilen bir e-postada, şirketin işine devam etmek isteyenleri Google'daki açık pozisyonlar için başvurmaya teşvik ettiği belirtildi. E-postaya göre, yeni bir pozisyon bulamayanlar için son gün 9 Nisan olacak.

Teknoloji devi, 2023 boyunca binlerce kişiyi işten çıkardı ve bu, geçen ocak ayında küresel iş gücünün yüzde 6'sını (yaklaşık 12,000 kişi) azaltarak başladı.

Discord

Discord çalışanları, ocak ayının başlarında yapılan bir genel toplantıda ve CEO Jason Citron'un gönderdiği bir notla işten çıkarmaları öğrendi.

Citron, notunda, "Hızla büyüdük ve iş gücümüzü daha da hızlı bir şekilde, 2020'den bu yana 5 kat artırdık. Sonuç olarak, daha fazla proje üstlendik ve operasyonlarımızda daha az verimli hale geldik" dedi.

Ağustos 2023'te Discord, iş gücünü yüzde 4 oranında azalttı. CNBC'ye göre, şirket 2021 yılında 15 milyar dolar değerindeydi.

Twitch

Twitch, 10 Ocak'ta 500 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bunun platformdaki çalışanların üçte birinden fazlasını etkileyeceği söylendi.

CEO Dan Clancy, "Son bir yılda işimizi mümkün olduğunca sürdürülebilir bir şekilde yürütmek için çok çalıştık. Ne yazık ki şirketimizi doğru boyutlandırmak için hala yapmamız gereken işler var ve Twitch'te iş gücümüzü 500'den fazla kişi azaltma adımını atmak zorunda olduğumu bildirmekten üzüntü duyuyorum" dedi.

BlackRock

BlackRock'un CEO'su Larry Fink ve firmanın başkanı Rob Kapito, ocak ayında işten çıkarmaların yaklaşık 20.000 çalışanından 600'ünü etkileyeceğini duyurdu.

Ancak, şirketin yurtdışındaki pazarlardaki büyümeyi desteklemek için diğer alanlarda genişleme planları var.

Şirket liderleri, "2024'e ve çok heyecan verici ama belirgin şekilde farklı bir manzaraya hazırlanırken, firmanın genelinde kaynakları yeniden tahsis etme planları geliştirilmiştir" dedi.

eBay

23 Ocak'ta CEO Jamie Iannone, çalışanlara eBay'deki işten çıkarmaların şirketin iş gücünün yaklaşık yüzde 9'unu etkileyeceğini söyledi.

Iannone, işten çıkarmaların gerekli olduğunu çünkü şirketin "genel iş gücü ve giderlerinin işimizin büyümesini aşmış durumda" olduğunu belirtti.

Şirket ayrıca, yüklenicileri azaltmayı da planlıyor.

Salesforce

Salesforce, ocak ayının sonlarında yaptığı açıklamada, global iş gücünün yüzde 1'ini etkileyecek bir işten çıkarma dalgası başlattı. Bu kesintiler, geçen yıl bulut şirketinin yaşadığı işten çıkarma dalgasının ardından geldi. 2023'te Marc Benioff'un şirketi, toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 10'unu işten çıkardı. CEO, şirketin pandemide fazla işe alım yaptığını belirtti.

UPS

UPS, ocak ayının ilk günlerinde 85.000 yöneticisinin yüzde 14'ünü etkileyen işten çıkarmalar duyurdu. Bu, 2024'te şirketin 1 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayabilir.

Snap

Snapchat'in sahibi olan şirket, şubat ayında global iş gücünün yüzde 10 oranında azaltılacağını duyurdu.

Estee Lauder

Kozmetik şirketi, şubat ayında yeniden yapılandırma planının bir parçası olarak yüzde 3 ila yüzde 5 arasında işten çıkarma yapacağını açıkladı. Estee Lauder'ın, 30 Haziran 2023 itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 62,000 çalışanı olduğu biliniyor.

Şubat ayında duyurulan son kesintiler, iş gücünün yaklaşık yüzde 2'sine denk geliyor.

Paramount

Paramount Global CEO'su Bob Bakish, şubat ayında çalışanlarına şirketin iş gücünün yüzde 3'ünün kesileceğini bildiren bir not gönderdi.

Morgan Stanley

Morgan Stanley, şubat ayında, varlık yönetim bölümü için birkaç yüz çalışanın işten çıkarılacağını bildirdi. Bu, ekibin yaklaşık yüzde 1'ini temsil ediyor. Varlık yönetimi bölümü, 2024'ün başında bir yavaşlama yaşadı. Net yeni varlıklar geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8 düştü. İşten çıkarmalar, 1 Ocak'ta James Gorman'dan görevi devralan yeni CEO Ted Pick tarafından yapılan ilk büyük hamle oldu.

Sony

Sony Interactive Entertainment'deki kesintiler, PlayStation Studios'un oyun yapım ekiplerini kapsadı. Öne çıkan oyunları geliştiren Insomniac Games ve Naughty Dog gibi stüdyolar da kesintilerden etkilendi.

Şubat ayında Sony, PlayStation 5 konsollarının satış hedeflerini tutturamadığını açıklamıştı. Kazanç raporu, şirketin hisse senedinin yaklaşık 10 milyar dolar değer kaybetmesine neden oldu.

Electronic Arts

Electronic Arts, şubat ayının sonlarında yaklaşık 670 çalışanı işten çıkaracak. Bu, iş gücünün yüzde 5'ine eşdeğer. Oyun şirketi, şubat ayında aynı zamanda iki mobil oyununu da iptal etti.

IBM

IBM'in baş iletişim sorumlusu, 12 Mart'ta çalışanlarına işten çıkarma yapılacağını bildirdi. Bir IBM sözcüsü, işten çıkarmaların, ocak ayında yapılan kazanç çağrısında duyurulan daha geniş bir iş gücü eylemiyle ilişkili olduğunu açıkladı.

Amazon

Amazon, 3 Nisan'da bulut bölümü Amazon Web Services'tan yüzlerce işten çıkarma yapacağını duyurdu. Kesintiler, satış ve pazarlama ekibindeki çalışanları ve perakende mağazaları için çalışan teknoloji ekiplerini etkileyecek.

Apple

Apple, nisan ayında Kaliforniya'daki iş gücünü 600'den fazla azaltmaya karar verdi. Kesintiler, Apple'ın otomobil ve akıllı saat ekranı projelerinden çekilmesinin ardından geldi.

Tesla

Tesla CEO Elon Musk, 14 Nisan Pazar günü, Kaliforniya'da neredeyse gece yarısı, çalışanlara şirketin küresel iş gücünün yüzde 10'undan fazlasını azaltma planını bildiren bir not gönderdi.

Musk, şirket genelindeki notunda, kesintilerin nedenini "bazı alanlarda rol ve iş fonksiyonlarının çoğaltılması" olarak belirtti.

İddiaya göre işten çıkarılan çalışanlara gönderilen bir e-postada, "Şu andan itibaren, başka bir iş yapmanıza gerek yok ve bu nedenle Tesla sistemlerine ve fiziksel mekanlarına erişiminiz olmayacak" yazıyordu.

Take-Two Interactive

Rockstar Games'in ana şirketi Take-Two Interactive, 16 Nisan'da birkaç projeyi iptal edeceğini ve iş gücünü yaklaşık yüzde 5 azaltacağını açıkladı.

Bu hamle, şirketin maliyet azaltma programının bir parçası olup, şirketin 200 milyon dolara kadar kayba uğramasına neden olacak. İşlemlerin 31 Aralık’a kadar tamamlanması bekleniyor.

Mart 2023 itibarıyla, şirketin yaklaşık 11,580 tam zamanlı çalışanı olduğu biliniyor.

Peloton

Peloton, CEO Barry McCarthy'nin ayrılacağını 2 Mayıs'ta duyurmuştu. McCarthy'nin ayrılığının yanı sıra, fitness şirketi yaklaşık 400 işçiyi işten çıkarmaya karar verdi.

Peloton, bu değişikliklerin 2025 mali yılı sonuna kadar yıllık giderleri 200 milyon dolardan fazla azaltmasını bekliyor.

Walmart

Perakende devi Walmart, yüzlerce kurumsal işi azaltmaya karar verdi ve uzaktan çalışanlardan işyerine gelmelerini istedi.

Dallas, Atlanta ve Toronto gibi daha küçük ofislerdeki çalışanlar, Arkansas'taki Walmart genel merkezine veya New Jersey veya Kaliforniya'daki merkezlere taşınmaları istendi.

Under Armour

Under Armour, 16 Mayıs'ta yayımlanan çeyrek kazanç raporunda işten çıkarmalar yaptığını doğruladı.

Şirket, bir yeniden yapılandırma planı ile ilgili olarak, çalışanların tazminat ve yan haklarına yaklaşık 15 milyon dolarlık nakit ve 7 milyon dolarlık nakit olmayan masraf ödeyeceğini belirtti.

Pixar

Disney'in Pixar Animasyon Stüdyoları, 175 kişinin, yani personelinin yaklaşık yüzde 14'ünün işten çıkarılacağını bildirdi.

Kesintiler 21 Mayıs'ta başladı. Stüdyo, uzun metrajlı filmlere odaklanmaya geri dönüyor. 2022'de görevden alınan eski Disney CEO'su Bob Chapek, şirketin akış hizmeti Disney+ için daha fazla içerik üretmek amacıyla stüdyolar arasında personel sayısını artırmıştı.

Pixar, geçen yıl 75 işten çıkarma gerçekleştirmişti. Bu, Disney'deki daha geniş bir yeniden yapılandırmanın parçasıydı.

Burberry

Londra merkezli lüks perakendeci Burberry, temmuz ayında yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Match Group

Tinder ve Hinge'in ana şirketi Match Group, 30 Temmuz'da canlı yayın işinden çıkması nedeniyle küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını, yani yaklaşık 156 çalışanı azaltacağını açıkladı.

Intel

Intel, ikinci çeyrek kazançlarındaki düşüşe karşılık olarak binlerce iş kesmeyi planlıyordu. Bu, 1 Ağustos Perşembe günü, ikinci çeyrek kazançlarını açıkladığı sırada resmi olarak duyuruldu. Şirket, 2024 yılı sonuna kadar iş gücünü yüzde 15 oranında azaltmayı hedefliyor.

Intel'in hisseleri, düşük kazançlar nedeniyle değer kaybetti. İşten çıkarmalar, çip üreticisinin geçen yıl iş gücünün yüzde 5'ini çıkardığına dair haberlerin ardından geldi.

Dell

Dell, satış ekibinde işten çıkarmalar gerçekleştiriyor. Ancak ne kadar iş kaybı olacağı henüz netleşmedi.

Yönetim, kesintilerin yapay zeka ürünleri ve veri merkezi hizmetleri satışına odaklanmayı amaçlayan bir yeniden yapılandırmanın parçası olduğunu belirtti.

Stellantis

Stellantis, 30 Temmuz'da bir işten çıkarma turu planladığını duyurdu. Şirket, sendikalı olmayan ABD çalışanlarına "diğer kariyer seçenekleri veya emeklilik arayışında olanlara yardımcı olmak" amacıyla gönüllü ayrılma teklifinde bulundu.

Toplam iş kaybı sayısı bilinmiyor, ancak bu kesintiler, yılın ilk yarısında yaşanan zorlukların ardından geldi.

Cisco

Şubat ayında, ağ teknolojisi şirketi Cisco, iş gücünün yüzde 5'ini, yani 4,000'den fazla kişiyi çıkardığını açıkladı.

Şirket, sanayi genelinde kurumsal teknoloji harcamalarındaki geri çekilme nedeniyle yeniden yapılandırma sürecinde olduğunu belirtti. 14 Ağustos'ta Cisco, satış ve gelir düşüşleri nedeniyle global iş gücünü yüzde 7 daha azaltmayı planladığını açıkladı.

Cisco'nun son yıllık raporuna göre, Temmuz 2023 itibarıyla yaklaşık 85.000 çalışanı bulunuyordu.

GoPro

Zor günler geçiren GoPro, mevcut 925 çalışanının yüzde 15'ini işten çıkarıyor.

Aksiyon sporları kamera üreticisi, haziran ayında sona eren çeyrekte neredeyse 48 milyon dolarlık net kayıp bildirdi ve bu, ardışık kayıplar dizisine eklendi.

Şirket, mart ayında çalışanlarının yüzde 4'ünü işten çıkardı.

Shell

Petrol devi Shell, 29 Ağustos tarihli bir Reuters raporuna göre, petrol ve gaz keşif ve geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

Şirket kaynakları, yüksek kar getiren bu segmentlerde "yenilenebilir ve düşük karbonlu işlerdeki derin kesintiler" nedeniyle maliyetleri düşürmeyi amaçladıklarını belirtiyor.

Goldman Sachs

Küresel yatırım bankası, bu yılki yıllık değerlendirmeler sırasında yüzlerce çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Wall Street Journal'a göre, Goldman Sachs, düşük performans gösteren çalışanları hedef alarak global iş gücünün yüzde 3 ile yüzde 4'ünü, yani yaklaşık 1.300 ile 1.800 kişi arasında işten çıkaracak.

Kesintilerin başlamış olduğu ve önümüzdeki aylarda devam edeceği belirtiliyor. Goldman, genellikle her yıl çalışanlarının yüzde 2 ile yüzde 7'sini çıkarmaya çalışıyor.

Samsung

Samsung, bu yıl işten çıkarmalar yapmayı planlıyor. Bu durum, ABD, Avrupa, Asya ve Afrika'daki çalışanları etkileyecek.

Şirket, bazı bölümlerinde personelin yüzde 30'unu çıkaracak. Ancak, ne kadar iş kaybı olacağı henüz netleşmedi.

Samsung, Reuters'a yaptığı açıklamada, iş gücü düzenlemelerinin üretim personelini etkilemeyeceğini ve kesintiler için belirli hedeflerin bulunmadığını belirtti.

General Motors

General Motors, Kansas'taki Fairfax fabrikasında 1.695 çalışanını işten çıkarıyor. Şirket, eylül ortasında gönderdiği İşçi Ayarlama ve Yeniden Eğitim Bildirimi (WARN) bildiriminde bu durumu açıkladı.

İşten çıkarmaların kasım ortasında başlayacağı ve ikinci aşamanın ocak ayında devam edeceği bildirildi. Hangi departmanların etkileneceği henüz net değil. Ancak bu çalışanlardan yaklaşık 1.450'inin geçici olarak işten çıkarılacağı belirtildi.

Ağustos ayında otomobil üreticisi, iş gücünün yüzde 1.3'ünü oluşturan 1,000'den fazla çalışanını işten çıkarmıştı.

UniCredit

Otonom İtalyan Bankacılar Federasyonu, işçi sendikaları ile müzakerelerin sonuçlanması sonrasında UniCredit'in İtalya'da 500 kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyledi.

CVS

ABD'de perakende eczane zinciri sahibi CVS Health'in, maliyetleri düşürmek amacıyla 2 bin 900 personelini işten çıkaracağı bildirildi.

CVS Health'ten yapılan açıklamada, giderleri azaltarak ve çalışma şeklini iyileştirecek teknolojilere yatırım yaparak 2 milyar dolarlık maliyet tasarrufu sağlamak için çok yıllık bir girişim başlatıldığı anımsatıldı.