12 yaşındaki CEO'nun annesi başarının sırrını anlattı

PAYLAŞ
  • 12 yaşındaki Zoe, 7 yaşında kurduğu doğal saç stillerine sahip oyuncak bebek şirketi Beautiful Curly Me'nin CEO'su olarak başarılı bir iş insanı olma yolunda.
  • Annesi Evana Oli, kızının normal bir çocukluk yaşamasını sağlarken, işinde de destekleyerek onun hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı oluyor.
12 yaşındaki CEO'nun annesi başarının sırrını anlattı

CNBC Make It'ın haberine göre Atlanta, ABD'de yaşayan ortaokul öğrencisi Zoe, 7 yaşında okulda saç yapısı nedeniyle alay edildikten sonra bir oyuncak bebek şirketi kurdu. Şimdi ise Beautiful Curly Me'nin kurucu ortağı ve CEO'su.

Beautiful Curly Me, doğal saç stillerine sahip kahverengi oyuncak bebekler, çocuk kitapları ve saç bakım ürünleri sunuyor.

Zoe'nin annesi Evana Oli başlangıçta, genç kızının kendi işini kurma konusunda ne kadar ciddi olduğunu anlayamamıştı. Ancak birkaç ayın ve Zoe'den gelen yoğun ısrarın ardından, Oli, bir bebek prototipi tasarlatmak, uygun fiyatlı bir üretici bulmak ve markayı piyasaya sürmek için birikiminden 5 bin doları kenara ayırdı.

Beautiful Curly Me 2022 yılında altı haneli bir gelire ulaştı. Oli, 2023 gelirini paylaşmayı reddetti.

Zoe, her dersten tam not alan bir öğrenci ve 11 ile 17 yaş arasındaki genç girişimcilere hibe, mentorluk, ağ kurma fırsatları ve profesyonel atölyeler sunan startup hızlandırıcısı Youth Mean Business'ın da kurucu ortaklarından biri.

Oli, yaptığı açıklamada kızının çok tutkulu olduğunu vurguluyor ve Zoe'nin her zaman bir sonraki adımı düşündüğünü söylüyor.

Oli, kızına Beautiful Curly Me ve Youth Mean Business şirketlerini yönetmesinde yardımcı olabilmek için 17 yıllık pazarlama yöneticiliği kariyerini bıraktı. Şirketlerin operasyonlarını yönetirken, kendi pazarlama ve ürün yönetimi danışmanlık işini de sürdürüyor.

Oli, kızının şu ana kadarki başarısını iki ebeveynlik ilkesine bağlıyor.

"Çocuğun çocuk olması önemli"

Oli, Zoe'nin normal bir çocukluk yaşadığına dikkat çekiyor.

Zoe'nin her an dikkatini çeken çok şey olduğunu söyleyen Oli, "Ama çocuğun hala çocuk olması önemli. Hala 12 yaşındaki bir kız çocuğu olmanın keyfini çıkardığından emin olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum" diyor.

Zoe, tipik bir okul programına, tenis, koşu ve tiyatro gibi ders dışı aktivitelere sahip. İş sorumluluklarını ise okul çalışmalarını bitirdikten sonra ve yaz tatillerinde yerine getiriyor.

Oli, "Zoe'nin gerçekten dolu dolu, dengeli bir hayatı var" diyor:

"Bu dengeyi bulmak ve çocuğunuzun kim olduğuna bağlı kalmasını sağlamak önemli."

Sorumlulukları fazla olan çocukların ebeveynleri için baskıcı olmamak zor olabilir. Ancak aşırı baskı, çocukların kaygı ve düşük benlik saygısı sorunları yaşamalarına neden olabilir. 2016 yılında Arizona Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, bu durum, çocukların ileride iyi uyum sağlamış ve başarılı olma olasılıklarını azaltabilir.

Uzmanlar, çocuklara kendi ilgilerini keşfetmeleri için yönlendirme yaparken, ihtiyaç duyduklarında cesaretlendirmenin önemli olduğunu vurguluyor.

Oli, "Çocukların kendi kararlarını vermelerine güvendiğinizde, daha ilgili, kendine güvenen ve yetkilendirilmiş hissediyorlar" diyor.

"Çocuğunuzun üzerinde yaşamayın"

Ebeveynler, çocuklarının izinden gitmesini istemek veya hayat tavsiyelerine uymalarını beklemek konusunda doğal bir içgüdüye sahip olabilir. Ancak gerçekten mutlu ve başarılı olmalarını istiyorsanız, kendi tutkularını takip etmelerine izin vermelisiniz.

Oli, insanlara akıllı marka stratejileri ve pazarlama yoluyla iş hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olmayı seviyor. Zoe'nin tüm unvanları ve başarıları söz konusu olduğunda, "Bu, hayallerimi kızımın üzerinden yaşadığım bir durum değil. Sadece bu yolculukta ona destek olabildiğim için şanslıyım" diyor.

Oli, "Benim Zoe'nin destek sistemi olarak görevim, sadece hayallerini hayata geçirmesine yardımcı olmak" diye ekliyor.

Bu bakış açısı, dirençli ve başarılı çocuklar yetiştirmek için önemli kabul ediliyor. Başarılı iş insanları, çocuklarının kararlarına saygı duyarak onların kendi tutkularını takip etmelerini sağlamanın önemini vurguluyor.