Türkiye BRICS'e üye olmak için resmen başvurdu iddiası

PAYLAŞ
Türkiye BRICS'e üye olmak için resmen başvurdu iddiası

Türkiye, resmen BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğu iddia edildi.

Bloomberg News'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuru yaptı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu, en büyük gelişmekte olan ekonomilerden bazılarını içeriyor. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır'ın katılımıyla dört yeni üye daha kazandı. Suudi Arabistan da davet edildi, ancak henüz katılmadı. Arjantin'de yönetime Javier Milei geçince, BRICS'e katılmayacaklarını beyan etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı bir şekilde geliştirirse güçlü, müreffeh, itibarlı ve etkin bir ülke olabilir. Bunun dışında her yol Türkiye'ye fayda değil, zarar verir, denklem dışına atar. Dolayısıyla biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz. Tam aksine, hem bunlarla hem de diğer kuruluşlarla ilişkilerimizi 'kazan-kazan' temelinde geliştirmek durumundayız." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, haziran ayında BRICS dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise BRICS toplantısından birkaç gün sonra katıldığı Chatham House toplantısında BRICS üyeliğine ilişkin bir soruya yanıt vermişti.

Bakan Şimşek, "Tarihsel olarak, Batı’ya doğru bir yönelimimiz var. Avrupa Konseyi üyesiyiz, NATO üyesiyiz, açıkça AB üyeliğine adayız. Dolayısıyla Türkiye’nin Batı’ya doğru yürüyüşü yeni bir şey değil, aslında üç asırlık bir geçmişi var. Avrupalı ​​dostlarımız ve komşularımızla yaptığımız savaşlarda bile, Batı’ya yönelim temel motivasyondu. Şunu söylemeye çalışıyorum; Batı’da Türkiye’nin çıkarlarına daha iyi hizmet eden kural tabanlı bir sistem görüyoruz. Ancak BRICS veya G20, bunların hepsi diyalog platformları. Yani Avrupa Birliği gibi değil. Bu aşamada söyleyebileceğim tek şey, Avrupa Birliği ile olan ilişkimizi takdir ettiğimizdir. AB ile 218 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Ticaret, yatırım ve turizm açısından AB, temel ortağımız olmaya devam ediyor. Bu nedenle ayrışmayı göze alamayız" ifadelerini kullanmıştı.

Ekim sonunda zirve yapılacak

22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek zirvede grubun daha fazla genişlemesinin değerlendirilebileceği ifade ediliyor. Malezya, Tayland ve Türkiye'nin yakın müttefiki Azerbaycan da katılmak isteyen ülkeler arasında yer alıyor.

BRICS, üyelerinin Batı'nın egemenliğindeki kurumlar olarak gördüğü Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlara alternatif olarak kendini öne çıkarıyor. Yeni üyeler, grubun kalkınma bankası aracılığıyla finansmana erişim sağlayabilir ve siyasi ve ticari ilişkilerini genişletebilir.

Kaynak: cnbce.com