Trump'ın konutu yakınlarında silah sesleri: FBI'dan 'Suikast girişimi gibi görünüyor' açıklaması

PAYLAŞ
  • Eski Başkan Donald Trump, Florida’daki golf sahasında gerçekleşen silahlı saldırı girişiminden yara almadan kurtuldu ve derhal güvenli bir bölgeye götürüldü.
  • Saldırgan Ryan Wesley Routh, olay yerinden kaçtıktan sonra polis tarafından otoyolda yakalanarak gözaltına alındı
  • Bu saldırı, son iki ay içinde Trump’a yönelik gerçekleştirilen ikinci suikast girişimi olarak kayıtlara geçti; Temmuz ayında da Pennsylvania’daki bir mitingde benzer bir girişim yaşanmıştı.
Trump'ın konutu yakınlarında silah sesleri: FBI'dan 'Suikast girişimi gibi görünüyor' açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri eski Başkanı Donald Trump, Pazar günü Florida’daki golf sahasında yaşanan suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Trump'a yönelik bu saldırının "suikast girişimi gibi göründüğünü" açıkladı. Gizli Servis, olayla ilgili olarak bir kişiyi gözaltına aldı.

Olay, West Palm Beach'teki Trump'a ait golf sahasında meydana geldi. Gizli Servis çalışanları, mülk sınırına yakın bir yerde bulunan silahlı bir kişiye ateş açtı. Palm Beach İlçesi Şerifi Ric Bradshaw, Trump’ın o sırada golf sahasında oynadığını ve saldırgana 300-500 yard mesafede olduğunu belirtti.

Yetkililer, saldırganın Ryan Wesley Routh olduğunu açıklarken, kişinin nereye nişan aldığı veya ateş edip etmediği henüz doğrulanmadı. Silah sesleri duyulduktan sonra Trump derhal güvenli bir bölgeye götürüldü ve kısa süre sonra Palm Beach'teki Mar-a-Lago’daki evine döndü.

Tanıkların ifadeleri ve deliller

Bradshaw, bir tanığın saldırının ardından "çalıların arasından kaçan bir adam" gördüğünü ve saldırganın siyah bir Nissan araca binip kaçtığını belirtti. Kolluk kuvvetleri, olay yerinde bir AK-47 tarzı tüfek, iki sırt çantası ve bir GoPro kamera buldu. Aracın plakası üzerinden iz süren polis, Routh'u Interstate 95 otoyolu üzerinde durdurarak gözaltına aldı.

Trump’a ikinci suikast girişimi

Bu, Trump'a yönelik son iki ay içindeki ikinci suikast girişimi. Temmuz ayında Pennsylvania'daki bir mitingde, Trump, bir kurşunun kulağını sıyırıp geçmesiyle hafif bir yaralanma yaşamıştı. Ancak bu olay da Trump’ın programını aksatmamıştı.

Trump ve destekçileri tepkilerini dile getirdi

Trump, saldırıdan kısa bir süre sonra gönderdiği bir bağış e-postasında, "Yakınımda silah sesleri vardı, ama güvendeyim ve iyiyim!" mesajını paylaştı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris de sosyal medya platformu X’te, "Eski Başkan Trump’ın güvende olduğuna sevindim. Şiddetin Amerika’da yeri yoktur" açıklamasını yaptı.

Temmuz ayındaki suikast girişimini araştırmak üzere oluşturulan kongre görev gücü, Gizli Servis'in Pazar günü yaşanan olayla ilgili verdiği yanıtı mercek altına alacaklarını belirtti. Temsilci Mike Kelly (R-Pa.) ve Jason Crow (D-Colo.) yaptıkları ortak açıklamada, "Eski Başkan’ın zarar görmemesine sevindik, ancak siyasi şiddet konusunda derin endişelerimiz devam ediyor ve her türlüsünü kınıyoruz" dediler.

Bu saldırının, Trump’ın başkanlık kampanyası ve planlanmış etkinlikleri üzerinde bir etkisi olmayacağı açıklandı.

Kaynak: cnbce.com