Rusya'dan Türkiye açıklaması: BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz

PAYLAŞ
  • Kremlin'in Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisine de değindi.
  • Peskov, Rusya olarak Türkiye'nin ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önümüzdeki hafta Rusya'da düzenlenecek BRICS zirvesine katılacak.
Rusya'dan Türkiye açıklaması: BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz
BRICS
Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın başkenti Moskova'da gazetecilere güncel konulara dair açıklamalarda bulunurken Türkiye'ye de değindi.

Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak." dedi.

Türkiye'nin BRICS'e yönelik yaklaşımını değerlendiren Peskov, şunları söyledi:

"Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana."

Bakan Fidan da BRICS zirvesine katılacak

Peskov, bunun için çeşitli formatlar üzerinde çalışıldığını aktararak, "Bu, zaman gerektiren bir süreç ancak bu kadar yoğun ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti.

BRICS nedir?

Aslen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından oluşturulan BRICS bu ülkelerin İngilizce yazılışındaki ilk harflerin birleştirilmesinden oluşuyor.

BRICS ülkeleri küresel siyaset ve ekonomide daha fazla söz sahibi olma amacını taşıyor. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de gruba dahil oldu.

Arjantin'in yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei, katılım davetini geri çevirmişti.