Putin dünyanın en büyük 2. ordusunu kurmak için talimat verdi

PAYLAŞ
  • Vladimir Putin, Rus ordusunun aktif asker sayısını 180.000 artırarak 1,5 milyona çıkarma talimatı verdi, bu da Rusya’yı dünyanın en büyük ikinci ordusu yapacak.
  • Rusya, bu artışla ABD ve Hindistan’ı geçecek, yalnızca Çin’in ardından en büyük orduya sahip olacak.
  • 2022’den bu yana üçüncü kez orduyu genişleten Putin, Ukrayna’daki savaşın devam ettiği bu dönemde ordunun boyutunu artırma planını sürdürüyor.
Putin dünyanın en büyük 2. ordusunu kurmak için talimat verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü yayımladığı kararname ile Rus ordusunun aktif asker sayısını 180.000 artırarak 1,5 milyona çıkarma talimatı verdi. Bu hamle, Rusya’yı Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci ordusu konumuna getirecek.

Kremlin’in internet sitesinde yayımlanan kararnameye göre Putin, Rusya’nın toplam silahlı kuvvetlerinin boyutunun 2,38 milyona çıkarılacağını, bunun 1,5 milyonunun aktif görevdeki askerlerden oluşacağını belirtti. Bu artış, Rusya’yı, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’ın önüne geçirerek dünyanın en büyük ikinci aktif asker gücüne sahip ülke haline getirecek.

Reuters'da yer alan habere göre bu karar, Putin’in Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunduğu Şubat 2022’den bu yana orduyu genişletmek için üçüncü kez attığı bir adım olarak dikkat çekiyor. Rusya’nın doğu Ukrayna’da 1.000 kilometrelik cephe hattında ilerleme çabaları sürerken, bu yeni askeri genişleme kararı geldi. Rusya, Ukrayna’da savaşmak için gönüllü askerler toplasa da, savaş sahasında ağır kayıplar vermeye devam ediyor. Ancak her iki ülke de kayıplarının tam sayısını açıklamıyor.

Rusya parlamentosu savunma komitesi başkanı Andrei Kartapolov, bu artışın, silahlı kuvvetlerin uluslararası duruma ve NATO'nun genişlemesine karşı yeniden yapılandırılması planının bir parçası olduğunu söyledi. Özellikle Finlandiya'nın NATO’ya katılması nedeniyle kuzeybatı Rusya’daki güvenlik endişelerinin yeni askeri birimler oluşturulmasını zorunlu kıldığını belirtti.

2022'den bu yana üçüncü genişleme

Putin, 2022’den bu yana orduyu iki kez genişletmişti; ilk olarak 137.000, ardından 170.000 asker daha orduya eklenmişti. Ayrıca, Eylül ve Ekim 2022’de Rusya, 300.000’den fazla askeri seferber etmişti. Bu seferberlik, askerlik yaşındaki on binlerce erkeğin ülkeden kaçmasına yol açmıştı.

Kremlin, şimdilik yeni bir seferberlik planının olmadığını ve gönüllü askerlerle Ukrayna’daki savaşın devam ettirilmesinin planlandığını açıkladı. Ancak uzmanlar, bu kadar büyük bir orduyu ayakta tutmanın maliyetine dikkat çekiyor. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nda Rus ordusu uzmanı olan Dara Massicot, Moskova’nın bu büyümeyi finanse etmekte zorlanabileceğini belirtti.

Massicot, “1,5 milyonluk bir orduyu ayakta tutmanın yolları var ancak Kremlin, bunun gerektirdiklerini beğenmeyebilir” dedi. Ayrıca, Moskova’nın daha fazla asker almak için zorunlu askerlik yaşını genişletmek veya orduda daha fazla kadın istihdam etmek gibi zor kararlar alabileceğine dikkat çekti.

Kaynak: cnbce.com