Piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'deki konuşmasına odaklandı

PAYLAŞ
Piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'deki konuşmasına odaklandı

Dünyanın önde gelen merkez bankacıları Jackson Hole toplantısı için bir araya geldi. Toplantıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katılıyor.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı politika konuşması, piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Ancak CNBC'de yer alan habere göre bu konuşmanın çarpıcı bir haber içermesi pek olası görünmüyor. Bunun temel sebebi ise piyasaların, Fed’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağına ve bu indirimlerin yıl sonuna kadar devam edeceğine inanmış durumda olması.

Wrightson-ICAP’in baş ekonomisti ve eski Fed yetkilisi Lou Crandall, Powell’ın konuşmasında, genel olarak belirsiz bir yön çizeceğini, ancak hız ve zamanlama konusundaki ayrıntıların ekonomik verilerle şekilleneceğini belirtti. Crandall, “Fed’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağından şüphe yok” dedi.

Powell’ın konuşması, Wyoming’deki Jackson Hole’da düzenlenen Fed’in yıllık küresel merkez bankacıları toplantısında yapılacak. Konferans, "Para Politikasının Etkinliğinin ve Aktarımının Yeniden Değerlendirilmesi" başlığı altında Cumartesi gününe kadar sürecek.

Asıl soru: İndirim çeyrek puan mı yarım puan mı?

Eylül ayında yapılacak olası faiz indirimi konusunda ise piyasaların beklentisi 25 baz puanda yoğunlaşmış durumda. Yüzde 25'lik bir kesim ise, yarım puanlık bir indirim bekliyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Eylül ayında faizleri düşürme sürecine başlamamız gerekiyor” diyerek bu beklentiyi doğruladı.

Powell’ın konuşmasında, piyasalara yönelik rehberlik sunması ve özellikle enflasyon baskılarının azalması ve iş gücü piyasasındaki endişeler hakkında görüşlerini belirtmesi bekleniyor. Sri-Kumar Global Strategies Başkanı Komal Sr-Kumar, “Powell, borsayı destekleme eğiliminde. Bu kez faizlerin gerçekten düşeceğini göreceğiz, dedi.

Kaynak: cnbce.com