Paris Olimpiyatları: Ekonomik canlanma ve istikrar arayışı

Gamze Şener
PAYLAŞ
  • Paris Olimpiyat Oyunları, seçimin gölgesinde istikrar arayışındaki Fransa’ya nefes aldıracak yeni bir dönemi başlatabilir.
  • Ekonomik gelir ve iş gücü piyasasına sağlayacağı katkı düşünüldüğünde oyunların, 6,7 ila 11 milyar Euro arasında net ekonomik fayda sağlması bekleniyor.
Paris Olimpiyatları: Ekonomik canlanma ve istikrar arayışı

Her dört yılda bir düzenlenen ve sporseverlerin ilgisiyle kendi ekonomisini yaratan olimpiyat oyunları 26 Temmuz’da Paris’te başlıyor. Oyunlar, ülkede sadece ekonomi gündemini değil siyasi gündemi de belirliyor. Seçim tartışmalarının halen sonlanmadığı Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron son olarak yeni hükümetin, oyunların sonlanmasıyla kurulacağını açıkladı.

"33. Yaz Olimpiyat Oyunları" olarak anılan ve 11 Ağustos’ta sona erecek oyunlar için net bir bütçe halen verilemiyor. Tahminlere göre 8 ila 10 milyar Euro arasında değişen bütçenin 10 milyar Euro’yu da aşabileceği kaydediliyor.

Olimpiyatların 2021’de Japonya’ya maliyeti, ülkenin ulusal denetçilerine göre 12 milyar Euro’yla tahminlerin iki katına çıkmıştı. 2016 yılında Brezilya için ise fatura daha çok altyapıya yaptığı yatırımlarla 11,8 milyar Euro olarak hesaplanmıştı. 2004 yılında Yunanistan ekonomisinde yıpratıcı bir etki bırakan oyunların maliyeti ise 13 Euro’ydu. Her dönemde küresel ekonominin etkileriyle yaşanan zorluklara bu yıl Fransa’da yüksek enflasyon oranları eşlik ediyor. Ancak buna rağmen bu zamana kadar düzenlenen en “ekonomik” yaz olimpiyatları olması bekleniyor.

Ziyaretçi sayısının 15 milyonu aşması bekleniyor

Maliyetler belirsiz olsa da gerek turistik harcamalar gerek reklam gelirleriyle oyunlar boyunca önemli bir gelir kapısı da yaratılmış olacak. Fransız Araştırma Enstitüsü Centre de droit et d'économie du sport (CDES) of the University of Limoges tarafından yapılan araştırmaya göre, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın 6,7 ila 11 milyar Euro arasında net ekonomik fayda sağlaması bekleniyor.

Oyunlar boyunca Fransa'ya beklenen ziyaretçi sayısı ise 15 milyonu aşıyor. Paris Turizm Ofisi'ne göre 26 Temmuz’dan 11 Ağustos’a kadar geçen sürede, turistler tarafından 2,6 milyar Euro harcanması öngörülüyor.

Paris’te düzenlenecek bu büyük etkinlik için kamu yatırımlarının yüzde 80'i Fransa'nın en dezavantajlı bölgelerinden biri olarak bilinen Seine-St-Denis'de yapıldı. Burada kurulan Olimpiyat Köyü, 2 bin 800 konut ve 2 yeni okulu da kapsayacak ve toplamda 6 bin kişiye fayda sağlayacak. Oyunlara farklı alanlarda hizmet verecek tedarikçilerin yaklaşık yüzde 78'i ise küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Oyunları ilgilendiren her alanda ise toplamda 181 bin kişinin çalışması öngörülüyor. İstihdam piyasası için sunulan bu fırsatın ise ne kadar kalıcı olacağı tartışılıyor.

Olimpiyat tarihinde kadın ve erkek oyuncuların sayısı ilk kez eşitlendi

Paris Olimpiyat Oyunları’na bu yıl 202 ülkeden, 11 bin 235 sporcu katılacak. İlginç olan ise olimpiyat tarihinde ilk kez kadın ve erkek oyuncuların sayısı eşit olacak. Cinsiyet eşitliğini desteklemek adına olimpiyat oyunlarının hafızalarda en çok yer eden kısmı maratonlarda da değişikliğe gidildi ve kadınlar maratonunun erkeklerden bir gün sonra düzenleneceği açıklandı.

Bu yıl 45 farklı disiplinin yarışacağı oyunlarda, breakdance ise ilk kez yer bulacak. Rusya ve Beyaz Rusya'dan da olimpiyatlara 45 sporcu katılacak ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından oyunlardan uzaklaştırılan iki ülkenin sporcuları, açılan “bireysel” kategorisi ile yarışma fırsatı bulacak.