LME elektrikli araç batarya metalleri ticaretinde rakip borsaların gerisinde kaldı

PAYLAŞ
LME elektrikli araç batarya metalleri ticaretinde rakip borsaların gerisinde kaldı

Londra Metal Borsası (LME), lityum ve kobalt gibi elektrikli araç bataryalarında kullanılan metallerin ticaretine hakim olma yarışında geride kalırken, diğer borsalar yıllık sabit fiyatlı sözleşmelerden vadeli işlemlerle riskten korunmaya geçişten faydalanarak ivme kazanıyor.

LME, enerji dönüşümü için gerekli malzemelerdeki sözleşmelerine tüccarları çekemezse, madenciler ve elektrikli araç üreticileri riskten korunmayı artırdıkça önümüzdeki yıllarda büyük bir büyüme alanını kaçırabilir.

Batılı borsalar arasında ABD'li CME Group, lityum ve kobalt hacimlerinde LME'nin önüne geçti.

CME'nin lityum hidroksit kontratındaki hacimler yılın ilk sekiz ayında 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 759 artarken, LME'nin kontratı bu yıl işlem görmedi.

Çin'de Guangzhou Vadeli İşlemler Borsası, Temmuz 2023'teki lansmanından bu yana lityum karbonat vadeli işlemlerinde güçlü bir büyüme gördü, ancak yabancıların katılımı için engeller var.

Broker Tullett Prebon'un batarya metalleri müdürü Jack Nathan, “LME, piyasadan CME'nin sahip olduğu katılımı alamıyor. Ancak insanlar belirli bir kontrata ya da borsaya bağlı değil. İnsanlar sadece en doğru hedge ve en verimli uygulama mekanını arıyor” dedi.

Kaynak: cnbce.com