Küresel silah satışları yüzde 4,2 arttı: Türkiye’den 3 şirket ilk 100'de

PAYLAŞ
  • Türkiye’den ASELSAN, Baykar ve TUSAŞ, 2023 yılında toplam gelirlerini yüzde 24 artırarak 6 milyar dolara ulaştı. ASELSAN 2,44 milyar dolar gelirle listenin 54. sırasında yer aldı.
  • ABD’li üreticiler, satışlarını yüzde 2,5 artırarak 317 milyar dolara çıkardı. Avrupa'daki şirketler ise 133 milyar dolar satışla sabit bir performans sergiledi.
  • Küresel silah satışları 2023’te yüzde 4,2 artışla 632 milyar dolara ulaştı. Rus şirketleri ise yüzde 40 artışla toplam 26 milyar dolar gelir elde etti.
Küresel silah satışları yüzde 4,2 arttı: Türkiye’den 3 şirket ilk 100'de
Fotoğraf: iStock

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 savunma ekipmanı üreticisinin, savaşlar ve bölgesel gerilimlerin etkisiyle 2023 yılında silah satışlarını yüzde 4,2 artırarak 632 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi. IMF verilerine göre ise küresel ekonomi 2023'te yüzde 3,1 oranında büyüdü. Böylece silah endüstrisindeki büyüme küresel büyümenin üzerinde gerçekleşti.

SIPRI listedeki ABD'li üreticilerin satışlarını bir önceki yıla göre toplamda yüzde 2,5 artırarak 317 milyar dolara çıkardıklarını belirtti.

Bu artış, 2022 yılında silah satışlarında yaşanan ve SIPRI'nin işgücü kıtlığı, tedarik zincirindeki aksamalar ve artan maliyetlerden sorumlu tuttuğu yüzde 3,5'luk düşüşün ardından geldi ve bu da birçok şirketin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle artan talebi karşılamasını zorlaştırdı.

Raporda Türkiye vurgusu

SIPRI raporunda Türkiye'den üç şirket dünyanın en büyük 100 silah üreticisi sıralamasında yer aldı. Üç şirketin toplam silah satışından elde ettikleri gelir yüzde 24 yükselerek 6 milyar dolara çıktı.

Ukrayna'daki savaşa Türkiye yapımı silahlı insansız hava araçlarının kullanması ve savunma sanayiindeki yerlileşme çabalarının gelirlerdeki artışın itici gücü olduğu belirtildi.

ASELSAN 2,44 milyar dolar gelirle listede 54'üncü sırada yer aldı. ASELSAN'ın gelirlerinin yüzde 95,3'ünü silah satışları oluşturdu. Baykar 1,9 milyar dolar gelirle 69. sırada yer alırken gelirini bir önceki yıla göre yüzde 45'ten fazla artıran TUSAŞ 1,7 milyar dolarla 78. sıraya yükseldi.

Avrupalı şirketlerin durumu

Listedeki Avrupalı şirketlerin -Rusya hariç- 2023'teki toplam satışları 133 milyar dolarla kabaca değişmedi, ancak sipariş alımları arttı ve bazı gruplar Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak talepte bir artış gördü.

Bu yılın başlarında SIPRI, 2023'te küresel askeri harcamalarda yüzde 7'lik bir artış olduğunu ve bunun 2009'dan bu yana en yüksek yıllık artış olduğunu bildirdi.

SIPRI, "Genel olarak, daha küçük üreticiler Gazze ve Ukrayna'daki savaşlar, Doğu Asya'da artan gerilimler ve başka yerlerdeki yeniden silahlanma programlarıyla bağlantılı yeni talebe yanıt vermede daha etkiliydi" dedi.

Devlete ait Rostec de dahil olmak üzere listedeki Rus grupları, yüzde 40'lık artışla 26 milyar dolara ulaşarak en büyük toplam artışı sağladı. SIPRI araştırmacısı Lorenzo Scarazzato, "İlk 100 silah üreticisinin silah gelirleri hala talebin ölçeğini tam olarak yansıtmıyor ve birçok şirket işe alım kampanyaları başlattı, bu da gelecekteki satışlar konusunda iyimser olduklarını gösteriyor" dedi.

Kaynak: cnbce.com