Konkordato nedir? Konkordato ilan eden şirket için süreç nasıl ilerler?
Konkordato , İcra ve İflas Kanunu'nu kapsamında düzenlenen, mali durumu zayıf olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlayan bir süreci ifade eder. Borçlular ve alacaklılar konkordato üzeirnde anlaştığında borçlu konkordato kapsamında öngörülen anlaşmaya uygun olarak borcunu yapılandırarak anlaşılan takvim üzerinden borçlarını kapatır. Bu nedenle, bir konkordato süreci borçlu ile alacaklılar arasında bir yeniden yapılanma anlaşması olarak kabul edilir.
Konkordatoda tüm alacaklıların konkordatoya katılması şartı aranma, konkordato kararı katılmayan alacaklılar açısından da bağlayıcıdır. Geçerli bir konkordatodan bahsedebilmek için alacakları borçlu şirketin toplam borcunun 2/3'ünü aşan alacaklıların yarısının onaylaması şartı aranır.
Adi konkordatoda borçlarını vadesinde ödeyemeyen veya bu riski taşıyan şirketlerin borçlarını vadesinde ödemek veya iskontolu ödemek ya da olası iflastan kurtulmak için konkordato başvurusunda bulunabilmelerine olanak sağlanmıştır.
Konkordatoda icra mahkemesi, konkordato sürecinin şartlarının karşılandığını onaylarsa, derhal üç ayı geçmeyen bir geçici erteleme kararı verir. Bu süreçte borçluya karşı icra takibi yapılamaz. Mahkeme konkordato şartlarının mevcut olduğunu tespit ederse, konkordato başvurusunu kabul eder ve konkordato komisyoneri veya komiserleri. Komiserler alacaklıları toplantıya davet eder ve nihai oylama onayının kabul edilebilir olup olmadığına karar verir. Alacaklıların yarısından fazlası ve alacakların üçte ikisi aranır. Alacaklılar tarafından konkordato sürecinin kabul edilmesi üzerine, konkordato süreci ticaret mahkemesine sunulur.
Ticaret mahkemesi konkordato sürecini onaylarsa, hükümlerini ve sonuçlarını oluşturur. Borçlu, konkordato süreci şartlarında borçlarını ödemeye başlarsa borçlunun borçları sona erer.