Komünist Çin'in 75. yıl resepsiyonunda konuşan Şi Cinping: Hiçbir zorluk Çin’in ilerlemesini durduramaz

PAYLAŞ
Komünist Çin'in 75. yıl resepsiyonunda konuşan Şi Cinping: Hiçbir zorluk Çin’in ilerlemesini durduramaz

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, hiçbir zorluğun ülkenin ilerlemesini engelleyemeyeceğini vurguladı. Şi, ayrıca Pekin'in Tayvan ile yeniden birleşme hedefini de bir kez daha teyit etti.

Şi, Pazartesi günü Pekin’de düzenlenen resepsiyonda, “Önümüzdeki yol kesinlikle zorluklarla dolu olacak” diyerek Çin'in karşılaşacağı belirsizlikler ve risklerin aşılması gerektiğini belirtti. “Hiçbir zorluk Çin’in ilerlemesini durduramaz” diye ekledi. Resepsiyona yaklaşık 3.000 kişinin katıldığı belirtildi.

Devlet televizyonunda kısa bir konuşma yapan Şi, Çin Komünist Partisi’nin liderliği altında birleşmenin önemine değinirken, Tayvan'daki “ayrılıkçı” faaliyetlere karşı Pekin’in kararlılığını yineledi. İki tarafın ekonomik ve kültürel işbirliğini artırması gerektiğini vurgulayan Şi, Tayvan ile birleşmeyi tarihin kaçınılmaz bir gelişmesi olarak nitelendirdi.

Pekin, demokratik olarak kendi kendini yöneten Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve Tayvan’ın bağımsızlık girişimlerine karşı sert bir duruş sergiliyor.

Ticaret gerilimlerine değinmedi

Son yıllarda Çin ile ABD ve Avrupa arasındaki ticaret gerilimleri artarken, Batılı ülkeler Pekin'in ileri teknolojiye erişimini sınırlayan tarifeler ve kısıtlamalar uygulamıştı. Şi Cinping, konuşmasında belirli ülkelerden ya da ticaret gerilimlerinden bahsetmedi. Bunun yerine, Çin’i küreselleşmeyi destekleyen bir ülke olarak tasvir eden Şi, Çin’in kalkınmasını destekleyen “dost” ülkelere teşekkür etti.

Hong Kong ve Makao’nun gelişimine vurgu yaptı

Şi, konuşmasında, Hong Kong ve Makao'nun gelişimini hızlandıracaklarını belirtti. Bu iki bölge, “bir ülke, iki sistem” ilkesi altında yönetiliyor. Şi, Hong Kong, Makao, Tayvan ve tüm Çin halklarının “ulusal canlanma” umudunu dile getirerek, bu bölgelerin Çin’in bir parçası olduğunu vurguladı.

Çin piyasaları son haftalarda yükseliş eğilimindeyken, ana kara Çin ve Hong Kong’daki borsa endeksleri, yetkililerin ekonomik büyümeyi destekleme planlarını açıklamasının ardından son bir yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Şi’nin başkanlık ettiği üst düzey bir toplantıda gayrimenkul sektöründeki gerilemenin durdurulması ve maliye ile para politikasının güçlendirilmesi çağrısında bulunulmuştu.

Çin Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta faiz oranlarını düşürdü. Ancak Maliye Bakanlığı henüz ek mali destek paketini açıklamadı.

Kaynak: cnbce.com