Japonya'da son 6 yılın en büyük halka arzı: Tokyo Metro, 2,3 milyar dolarlık halka arzla rekor talep gördü

PAYLAŞ
  • Tokyo Metro'nun halka arzı, 1.200 yen hisse fiyatıyla büyük talep gördü.
  • Halka arzın yüzde 80’i bireysel yatırımcılara sunuldu ve 10 kat fazla talep aldı.
  • Şirketin temettü getirisi yüzde 3,3 olarak öngörülüyor, devlet hisselerinin yarısını sattı.
Japonya'da son 6 yılın en büyük halka arzı: Tokyo Metro, 2,3 milyar dolarlık halka arzla rekor talep gördü

Tokyo Metro, son altı yılın en büyük halka arzını gerçekleştirdi.

Tokyo Metro, Japonya'nın son altı yıldaki en büyük halka arzında 348,6 milyar yen (yaklaşık 2,3 milyar dolar) topladı. Şirket, hisselerini fiyat aralığının en üst seviyesi olan 1.200 yen üzerinden fiyatlandırdı. Tokyo Metro’nun halka arzı, 15 kat fazla talep gördü. Hisseler, 23 Ekim'de Tokyo Borsası'nda işlem görmeye başlayacak.

Büyük talep geldi

Toplam hissenin yaklaşık beşte dördünü oluşturan bireysel yatırımcılara sunulan kısım 10 kat fazla talep aldı. Yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar için ayrılan hisseler ise sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 20 oranında olup, bu kısımlar 20 ve 30 kat fazla talep gördü.

Tokyo Metro'nun temettü getirisi, Mart 2025'te sona erecek mali yıl için yüzde 3,3 olarak öngörülüyor. DZH Financial Research analisti Kazumi Tanaka, Tokyo Metro’nun temettü oranının özel ve JR demiryolu şirketlerine kıyasla öne çıktığını belirtti.

Yatırımcılar için cazip seçenek

Tanaka ayrıca, demiryolu işinin istikrarlı yapısının yanı sıra, artan gelen turist trafiği ile büyüme potansiyeli olduğunu vurguladı. Dokuz metro hattı işleten Tokyo Metro, geçen mali yıl boyunca günde ortalama 6,5 milyon yolcu taşıdı. Şirketin işletme geliri Mart ayında sona eren mali yılda yüzde 175 artarak 76 milyar yen oldu.

Devlet hisselerini satıyor

Halka arzda Tokyo Metro'nun yüzde 53,4’üne sahip olan merkezi hükümet ile yüzde 46,6’sını elinde bulunduran Tokyo yerel yönetim hükümeti, hisselerinin yarısını satışa çıkardı.

Tokyo Metro'nun halka arzı, SoftBank Group’un 2018'de telekomünikasyon birimini listelemesinden bu yana Japonya'daki en büyük halka arz oldu. X-ışını test ekipmanları üreten Rigaku, Ekim ayında halka arz planlıyor.

Kaynak: cnbce.com